Nem szerb tagjai is lesznek a boszniai szerb kormánynak

A boszniai Szerb Köztársaságban először alakul olyan kormány, amelynek tagjai között nem szerbek is lesznek. A kormánylista azonban csak január közepén kerül a parlament elé.

Mladen Ivanics, a Demokratikus Haladás Pártja (PDP) kormányalakítással megbízott elnöke, bejelentette, hogy várakozásai szerint csak január közepén terjesztheti kormánylistáját a Bosznia-Hercegovina mintegy felén kialakított Szerb Köztársaság parlamentje elé. A mérsékeltnek tartott közgazdász-politikus elmondta, annyi már bizonyos, hogy a kabinet tagjai között - miniszterhelyettesi posztokon - nem szerbek is lesznek, többek között a külügyminisztériumban, a menekültügyi és a vallásügyi minisztériumban. (A boszniai szerb entitás korábbi kormányainak csak szerb tagjaik voltak.)

A novemberi parlamenti és elnökválasztásokat a Radovan Karadzsics alapította Szerb Demokrata Párt (SDS) nyerte a boszniai Szerb Köztársaságban. E párt jelöltjeként választották elnökké Mirko Sarovicsot, aki a keményvonalas nacionalistáktól jelentős távolságot tartó Mladen Ivanicsot bízta meg kormányalakítással. A döntést többek között az magyarázza, hogy a választások eredményei miatt csalódott nemzetközi közösség - mindenekelőtt az Egyesült Államok - Banja Luka tudtára adta: a boszniai Szerb Köztársaság semmiféle külföldi pénzügyi támogatásra sem számíthat, ha az új kormányban helyet kapnak a Karadzsics alapította SDS politikusai.

Ivanics Banja Luka-i nyilatkozatában megerősítette, hogy olyan megoldáson dolgozik az SDS kormánykoalíciós részvételét illetően, amely "nem fogja majd irritálni a nemzetközi közösséget". Megerősítette, hogy kormánya számít a nemzetközi pénzügyi támogatásra, mert a boszniai Szerb Köztársaság gazdaságának működtetéséhez arra szükség van.

(MTI)

Korábban:

(2000.12.23.)