Öt belga békefenntartó katona is meghalt rákban

A rákban meghalt olasz békefenntartókhoz hasonlóan az elhunyt belga katonák is a volt Jugoszlávia területén láttak el szolgálatot. A mára "balkáni szindrómának" nevezett betegség és a belga katonák halálesetei között a belga orvosok egyelőre nem tudnak közvetlen összefüggést megállapítani. Mint arról már az [*****]-ban korábban is beszámoltunk, olasz sajtóértesülések szerint összefüggés lehet a NATO által használt, gyengített urániummal borított lövedékek használata és a katonák halála között.

A volt Jugoszláviában állomásozó békefenntartó erők öt belga katonája hazatérte óta rákban halt meg, négy másik jelenleg küszködik betegségével.

A ma már több országban balkáni szindrómának elnevezett rejtélyes kór belgiumi mérlegéről Alain Vilet orvos, André Flahaut védelmi miniszter kabinetjének tagja nyilatkozott a flamand Het Laatste Nieuws című napilapban.

Az orvos elmondta, hogy egyelőre nem tudnak közvetlen összefüggést megállapítani a kilenc belga eset és a balkáni szindróma között. Azt viszont már lehetségesnek tartja, hogy a volt Jugoszláviát megjárt katonák ötödét elérte a balkáni szindróma, ami úgy kétezer belga katonát jelenthet. Nem kizárólag rákról van szó, a legtöbb katonánál a tünetek émelygésre és fejfájásra korlátozódnak.

A védelmi miniszter kabinetje jelenleg 50 olyan katona nyilvántartásával rendelkezik, akik egészségesen tértek haza a volt Jugoszláviából, s azóta az említett tüneteket mutatják. A jövő hónapra átfogóbb felmérést ígérnek nyilvánosságra hozni.

Jelenleg 1100 belga katona szolgál a koszovói békefenntartó erőkben (KFOR).

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.12.22.)