Lehet, hogy még életben van Raoul Wallenberg

A Wallenberg család ügyvédje szerint még mindig életben lehet Raoul Wallenberg, aki a második világháború idején magyarországi zsidók ezreit mentette meg a náci haláltáboroktól. Wallenberg idén lenne 88 éves. Veér András főorvos szintén nem tartja kizártnak, hogy az eltűnt svéd diplomata esetleg életben van. Kutatása során talált is erre utaló jeleket.

Oroszország a múlt héten ismerte el, hogy a második világháború végén politikai okok miatt hurcolta el az NKVD - a szovjet állambiztonsági szolgálat - Wallenberget, aki a szovjet titkosszolgálat börtönében vesztette életét.

Morris Wolff, a család ügyvédje ugyanakkor Bill Clinton amerikai elnökhöz írt levelében azt írta, hogy olyan jelentéseket kapott, amelyek szerint Wallenberg, aki idén lenne 88 éves, egy Moszkva környéki pszichiátriai intézet lakója. Decembert 27-én kelt levelében Wolff arra kérte Clinton, hogy járjon közbe Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, hogy Wallenberget szabadon engedjék vagy engedélyezze egy nemzetközi bizottságnak a bizonyítékok megvizsgálását.

Wolff pénteken az AP hírügynökség jelentése szerint kijelentette: Toma András, az Oroszországból ez év augusztusában hazatért magyar hadifogoly, akit 50 év után engedtek haza egy orosz kórházból, azt mondta, hogy ott látta Wallenberget.

"Toma András nem mondhatta, hogy látta Raul Wallenberget abban a kórházban ahol kezelték, viszont más jelek arra utalnak, hogy valóban életben lehet a második világháborúban eltűnt svéd diplomata" - mondta Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgató főorvosa. Veér elmondta: végigkísérte Toma rehabilitációját, de a beteg nem volt olyan állapotban, hogy bármit is tudott volna mondani, és nem hangzott el tőle ilyen állítás. Megerősítette a főorvos véleményét idősebb Bárándy György ügyvéd is, aki Toma András ideiglenes gondnoka volt.

Veér közölte: tudomására jutott, hogy húsz évvel ezelőtt Spanyolországban a svéd követségen jelentkezett egy magyar férfi, aki Szovjetunióban találkozott Wallenberggel. "Feltehetően ez az ember ma Magyarországon él, és az eddig összegyűjtött adatok alapján pár hónapon belül azonosítani is tudjuk" - tette hozzá a főorvos.

Veér vezette azt a kutató csoportot, amely a második világháború után orosz földön maradt, tisztázatlan sorsú egykori magyar hadifoglyot, a kotyelnyicsi elmegyógyintézetben élő Toma Andrást vizsgálta meg és hozta haza.

A pszichiáter főorvos később két tatárföldi, és három oroszországi elmegyógyintézetet látogatott meg, ahol még esetleg lehetnek olyan hajdan fogságba esett magyar katonák, akik Toma Andráshoz hasonlóan kerültek oda.

Veér András most beszámolt arról is, hogy az expedició során Wallenberg után is kutattak, ám eddig nem találtak semmi nyomot. "A kutatást a rossz időjárás miatt ideiglenesen felfüggesztettük, ám a munkát folytatni kívánjuk" - közölte a főorvos.

A svéd diplomata, aki az egyik leggazdagabb svéd család tagja, 1945-ben, eltűnésekor 32 éves volt. A második világháború idején, a németek által megszállt Magyarországon, mentességet biztosító svéd védleveleket adott ki és olyan lakóépületeket helyezett svéd diplomáciai oltalom alá, minősítette védett házakká, ahol üldözöttek laktak. Emellett élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat szervezett. Erőfeszítéseinek eredményeképpen 20 ezer menekült meg a haláltól.

Számos volt szovjet elítélt is azt állította, hogy a hetvenes és nyolcvanas években élve látták a Wallenberget.
Hiteles források szerint Wallenberget utoljára 1945. január 17-én látták Budapesten. Moszkva először azt állította, hogy a svéd diplomata a budapesti harcokban esett el, majd azt, hogy a szovjet csapatok oltalma alatt szállították el. Egy 1957-ből származó diplomáciai emlékeztető szerint Andrej Gromiko, akkori orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Wallenberg szívrohamban hunyt el szovjet fogságban 1947-ben.

(MTI)