Folytatódik a harc a közszolgálati Cseh Televízióért

Jirí Hodacot, a Cseh Televízió vezérigazgatóját a Cseh Televízió Tanácsa felszólította, hogy január 2-ig teljes egészében állítsa helyre a műsort. Azonban a televízió alkalmazottai nem hajlandóak elismerni Hodac kinevezését, mert az szerintük nem szakmai, hanem politikai kritériumok alapján történt. A rendőrség Hodac felszólítása ellenére sem kíván beavatkozni az ügybe.

"A közszolgálati Cseh Televízió egészen addig nem fog semmiféle hírműsort sugározni, amíg az újonnan kinevezett vezérigazgató, Jirí Hodac ellen fellázadt alkalmazottak nem hagyják el a hírszerkesztőség termeit, amelyeket a múlt csütörtök óta tartanak megszállva" - jelentette be szombaton Jana Bobosíková, akit Hodac nevezett ki a hírszerkesztőség új igazgatójának.

A televízió alkalmazottai nem hajlandóak elismerni Hodac kinevezését, mert az szerintük nem szakmai, hanem politikai kritériumok alapján történt. Az egyre élesebb vita következtében a televízió naponta több alkalommal is megszakítja adását, és hírműsorokat napok óta már egyáltalán nem sugároz. Hodacot a Cseh Televízió Tanácsa felszólította, hogy január 2-ig teljes egészében állítsa helyre a műsort. Hodac és Bobosíková jelenleg megpróbálnak új embereket beszervezni, mert a televízió prágai központjában senki sem áll szóba velük. A vezérigazgató tanácsadója, Bobosíková férje, elismerte, hogy még Hodac titkárnője, illetve gépkocsivezetője is megtagadta az engedelmességet.

Pavel Rychetsky cseh kormányfő-helyettes és igazságügy-miniszter szerint a válság előrehozott választásokra vezethet, ha a közszolgálati televízióért folytatott harc tovább éleződik és kikerül az utcára. A hét eleje óta Prágában a televízió épülete előtt esténként ezrek tüntetnek Hodac, illetve az őt kinevező televíziós tanács ellen.

Rychetsky a Právo című lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Václav Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt és a "négyes koalíció" megpróbálják a bonyolult jogi és politikai helyzetet a saját céljaikra kihasználni. Klausék egyértelműen Hodac pártján állnak, míg a négyes koalíció politikusai a fellázadt alkalmazottakat támogatják. A képviselőház január 5-én rendkívüli ülést tart, amelyen megvitatják a kialakult helyzetet, és a Cseh Televízióról szóló törvény módosítását is napirendre tűzik. "Amennyiben a módosításokat elvetik, és helyette hatalmi, politikai harc bontakozik ki a parlamentben, az akár előrehozott választásokhoz is vezethet" - jelentette ki Rychetsky. Megerősítette, hogy a kisebbségben kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt szerint a helyzet békés rendezésének előfeltétele Hodac távozása.

Stanislav Gross belügyminiszter kijelentette, hogy a rendőrség Hodac felszólítása ellenére sem kíván beavatkozni az ügybe, és nem fogja erőszakkal kiürítetni a televízió hírszerkesztőségét. Rychetsky igazságügy-miniszter az említett interjújában közölte: ha a rendőrség erőszakhoz folyamodik, akkor ő távozik a kormányból. Ugyanakkor Ivan Langer, Klaus pártjának elnökhelyettese úgy véli, hogy a rendőrség beavatkozása a fellázadt tévés alkalmazottak ellen "teljesen törvényes" lenne.

A televízió alkalmazottait támogató petíciót szombat délutánig több mint 100 ezer ember írta alá. A "Cseh Televízió - közügy" polgári kezdeményezés január 3-ára a Vencel térre nagygyűlést szervez a tévések támogatására.

(MTI)