A Beta hírügynökség a boszniai szerb hatóságokhoz közel álló forrásokra hivatkozva arról írt szombaton, hogy Biljana Plavsics asszonynak, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökének január 3-án kell megjelennie a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló törvényszék előtt. Az idézésből nem derül ki, hogy tanúként vagy vádlottként kívánják meghallgatni.

Biljana Plavsics 1996 júniusától 1998 szeptemberéig a boszniai Szerb Köztársaság elnöke volt. 1997 augusztusában alapította meg a Szerb Nemzeti Szövetséget (SNS). Pozíciója a pártban azonban megrendült, mivel az SNS gyenge eredményeket ért el az áprilisi önkormányzati választásokon. Az eredmények láttán Plavsics le is mondott pártelnöki tisztségéről, majd visszavonta ezt a döntését. Az idén júniusban tartott rendkívüli kongresszusán az SNS megvonta a bizalmat Plavsicstól.

Nyáron a szarajevói sajtó arról írt, hogy az SFOR megkísérelte elfogni Plavsics asszonyt, de a békefenntartók parancsnoksága tagadta a sajtóértesüléseket.

(MTI)