Kostunica és Djukanovics ellentétesen nyilatkozott Montenegróról

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök szombaton közölt nyilatkozatában arra kérte a függetlenségre hajló Montenegrót, hogy maradjon meg a jugoszláv szövetség keretein belül. Milo Djukanovics montenegrói elnök ugyanakkor kitart véleménye mellett, miszerint lazítani kell Szerbia és Montenegró szövetségén.

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök kijelentette a Politika című szerb napilapnak adott interjúban, hogy a Szerbiát és Montenegrót összefűző történelmi és kulturális kötelékek sokkal erősebbek, mint azok a tényezők, amelyek megosztják a két tagköztársaságot.

Úgy vélekedett, hogy ha együtt maradnak, több ajtó nyílik meg Európa felé Szerbia és Montenegró számára. Különös állapotnak nevezte, hogy miközben a nemzetközi közösség egyöntetűen elismeri Jugoszláviát a jelenlegi formájában, éppen a szövetségi állam egyik alkotórésze próbálja tagadni. Hozzátette: elnöki tevékenységében legfontosabb törekvése Jugoszlávia egybentartása. "Amíg ezt a kérdést meg nem oldjuk, hozzá sem kezdhetünk egyéb problémák rendezéséhez" - idézett az AP a Politikában közölt interjúból.

A Kostunica-nyilatkozattal egyidejűleg jelent meg a Pobjeda című podgoricai újságban Milo Djukanovics montenegrói elnök év végi üzenete, amely mintha azonnali válasz lenne a jugoszláv elnöknek. Djukanovics év végi üzenetéből kitűnik, hogy kitart felfogása mellett, amely szerint gyökeresen át kell alakítani Szerbia és Montenegró viszonyát, lazítani kell a szövetségi köteléken. Azt állította: a montenegróiak maguk akarják irányítani államukat. Azzal vádolta a vezető szerb politikusokat és személy szerint Kostunica jugoszláv elnököt, hogy gyámkodni akarnak Montenegró fölött, Belgrádból akarják megszabni a sorsát.

(MTI)