Putyin jóváhagyta az orosz himnusz új szövegét

A régi-új orosz himnusz, amelynek dallama azonos a korábbi szovjet himnuszéval, isten védelme alatt álló szent államként említi megújult szövegében Oroszországot. Az új szöveget szombaton hagyta jóvá elnöki rendeletében Vlagyimir Putyin államfő.

A régi-új himnusz szilveszter éjszakáján hangzik fel először az orosz rádiókban és televíziókban az Oroszországot "szent államként", "Istentől óvott szülőföldként", "testvéri népek évszázados szövetségeként" említő új szöveggel.

Ugyanaz a költő, a most 87 éves Szergej Mihalkov írta az új szöveget a régi dallamhoz, aki társszerzője volt a "szövetségbe forrt szabad köztársaságokat" dicsérő szovjet himnusz szövegének. Ő volt az is, aki elvégezte egykor a kozmetikai módosításokat a szovjet himnusz szövegének Sztálint magasztaló első változatán, amikor Sztálin neve már a Szovjetunióban sem csengett jól.

Alekszandr Alekszandrov 1944-ben szerzett melódiáját ebben a hónapban nyilvánították hivatalosan Oroszország himnuszává. A Szovjetunió összeomlásától mostanáig Mihail Glinka múlt századi orosz zeneszerző szöveg nélküli Hazafias dala volt Oroszország himnusza.

Liberális politikusok sokat bírálták Putyin és az orosz parlament döntését, amellyel a volt szovjet himnusz dallamát Oroszország himnuszává tette, mert az önkényuralmi rendszer egyik jelképének visszaállítását látják benne. Az orosz közvélemény azonban számos felmérés szerint többnyire helyesli, hogy visszafogadták a szovjet himnusz zenéjét az állami szimbólumok közé.

(MTI)