Több tábornokot nyugdíjazott Kostunica

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök szombaton nyugállományba küldött 13 tábornokot, köztük Dragoljub Ojdanics volt vezérkari főnököt, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék tavaly vád alá helyezett a jugoszláv hadseregnek a NATO-bombázásokra vezető koszovói fellépése miatt.

Nincs a menesztett tábornokok és tengernagyok között Nebojsa Pavkovics tábornok, jelenlegi vezérkari főnök, aki annak idején a koszovói hadművelet irányította, viszont a Szlobodan Milosevicset választási vereségének beismerésére kényszerítő október 5-i belgrádi tömegtüntetés napján nem volt hajlandó csapatokat mozgósítani a rezsim védelmére. (Pavkovicss nem szerepel azoknak a listáján, akik ellen a koszovói etnikai tisztogatások miatt Hágában vádat emeltek.)

Kostunicát eddig is sokat bírálták azért, mert nem volt hajlandó leváltani Pavkovicsot, akit átállása ellenére továbbra is Milosevics szövetségesének tekintenek. Pavkovics így tisztében marad, ami tovább mélyítheti az ellentéteket az államfő és Zoran Djindjics, Szerbia kinevezett miniszterelnöke között. Ez utóbbi Milosevics híveinek haladéktalan menesztését sürgeti a legfontosabb állami intézményekből.

A nyugdíjazottak között van a hadsereg titkos szolgálatának két magas rangú vezetője is, Farkas Géza tábornok és Aleksandar Vasiljevics alezredes.

Kostunica előléptetett több katonatisztet, köztük Vladimir Lazarevics tábornokot, a Dél-Szerbiában állomásozó harmadik hadsereg parancsnokát.

(MTI)