Újabb miniszterjelölteket nevezett meg Bush

Leendő kormányának újabb tagjait nevezte meg a hét végén George Bush megválasztott amerikai elnök. Az újonnan kijelöltek között van egy fekete bőrű politikus is.

A megválasztott elnök, George W. Bush Rod Paige houstoni oktatásügyi főfelügyelőt kérte fel az oktatásügyi tárca átvételére. A külügyminiszternek kiszemelt Colin Powell mellett Paige a második fekete bőrű politikus, akit Bush felkért a leendő kabinetjében való részvételre.

Gale Nortont, Colorado állam volt igazságügyi miniszter asszonyát jelölte Bush a belügyi, Tommy Thompson wisconsini kormányzót pedig az egészségügyi tárca élére. Anthony Principit bízta meg a háborús veteránok ügyeivel foglalkozó minisztérium irányításával. Principi már az idősebb George Bush elnöksége alatt is dolgozott ebben a minisztériumban, előbb a miniszter első helyetteseként, majd 1992-től ügyvivő miniszterként.

Már csak három miniszteri poszt maradt betöltetlen: a munkaügyi, az energetikai és közlekedési. Bush előrejelzése szerint a jövő hét végéig teljessé válik a kormánylista.

Az összes miniszteri jelölést jóvá kell még hagynia a szenátusnak, és ez a folyamat aligha lesz sétagalopp Bush számára, figyelembe véve, hogy csak csekély a republikánusok szenátusi többsége.

(MTI)