Még vécére sem engedik ki a sztrájkoló cseh tévéseket

Hétfőn délután sztrájkot hirdettek a Cseh Televízió munkatársai. Az új vezérigazgató kinevezése ellen tiltakozó tévések már tíz napja elfoglalták a hírszerkesztőség termeit. Válaszul a vezérigazgató emberei vasárnap óta nem engedik ki őket az elfoglalt helyiségekből, még vécére sem mehetnek ki.

Nem engedik ki még vécére sem a közszolgálati Cseh Televízióban azokat az újságírókat, akik nem hajlandóak elismerni Jirí Hodac vezérigazgatóvá való kinevezését. A fellázadt tévések már másfél hete megszállva tartják a hírszerkesztőség termeit.

Hodac hétfőn délelőtt rendőrséget hívott az épületbe és segítségükkel igazoltatta a hírszerkesztőségben 50 munkatársát. Ezután a hírszerkesztőség termeit az új vezérigazgató által megbízott őrző-védő szolgálat vasárnap este lezárta, és senkit nem enged se ki, se be. A hírszerkesztőségben tartózkodó alkalmazottak vasárnap óta még vécére sem mehetnek ki.

A tévések hétfő délután sztrájkot hirdettek. A szerkesztők ennek ellenére elkészítik a hírműsorokat, amelyeket azonban csak a műholdas, illetve kábeltelevíziós nézők láthatnak. A többi néző vasárnap óta az új hírigazgató, Jana Bobosíková csapata által készített híradókat láthatja. Az anyagok többségét magánstúdiók készítik, s az új vezetés a Nova kereskedelmi televízióból sugározza őket.

Václav Havel cseh államfő a lázadó tévésekkel szimpatizál: újévi televíziós beszédét is a régi szerkesztőséggel készíttette. A cseh elnök mellett a prágaiak többsége is a lázadó tévéseket támogatja: szilveszterkor az épület előtt több ezer gyertyát gyújtottak meg az alkalmazottakkal szimpatizáló emberek.

(MTI)

Korábban:

( 2000. december 31.)