Véres bosszút forralnak az izraeli és a palesztin szélsőségesek is

Három palesztin vesztette életét hétfő éjszaka a palesztin-izraeli összecsapásokban. Vasárnap egy szélsőséges izrareli csoport vezetőjét és családját gyilkolták meg. A véres merényletek miatt mindkét fél bosszút forral. Az újabb három halálos áldozattal immár 365-re nőtt a szeptember 28. óta tartó felkelés halottainak száma. Eközben tovább folynak a béketárgyalások a leendő palesztin állam határairól.

A palesztin biztonsági szolgálat két tisztjét Ciszjordánia északi részén, Tulkarem település közelében ölték meg az izraeliek. Mielőtt lelőtték őket, valószínűleg megkínozták a palesztinokat: meztelenül és törött karral találták meg őket. Ebben a körzetben vasárnap este heves tűzpárbaj zajlott az izraeli hadsereg és fegyveres palesztinok között. A harmadik áldozat az a 12 éves palesztin kisfiú, akit vasárnap egy ciszjordániai Gépkocsiba rejtett pokolgép ölt meg.

Az utóbbi napok újabb áldozatai miatt izraeli és palesztin szélsőségesek is újabb véres merényletekkel fenyegetőztek. Abdel-Aziz al-Rantiszi, a Hamász iszlám ellenállási szervezet egyik vezetője hétfőn azzal fenyegette meg Izraelt, hogy a mozgalom újabb öngyilkos merényletekkel bosszulja meg a szeptember végén kirobbant véres viszály palesztin áldozatait.

Izraeli részről pedig amiatt lehet merényletektől tartani, mert palesztinok meggyilkolták a Kah szélsőséges arabellenes mozgalom alapítójának fiát és menyét. A 34 éves Benjamin Zeév Kahane és 33 éves felesége, Talia vasárnap vesztette életét, öt lányuk pedig megsebesült, amikor Ciszjordánia északi részén a palesztinok tüzet nyitottak járművükre.

A merényletek ellenére tovább folynak a béketárgyalások. Clinton ügyvezető amerikai elnök legújabb terve szerint az iszlám világ egyik legfontosabb szent helye, a Mecsetek Tere fölötti teljes ellenőrzést a palesztinok kapnák. Emellett a határokat az 1967-es hatnapos háború előtti állapotokat állítanák helyre: Izraelnek az akkor megszállt területek közül Gázát teljes egészében, a ciszjordániai területeket pedig 95 százalékban kellene átadnia. Arafat palesztin vezető és Clinton hétfőn este tárgyalnak telefonon a béketerv részleteiről.

(MTI)

Korábban:

( 2000. december 31. )