Clinton legújabb béketerve most a palesztinok számára elfogadhatatlan

Palesztin illetékesek elutasították, izraeliek viszont támogatták hétfőn Bill Clinton amerikai elnök közel-keleti rendezési elképzeléseit. Egyes információk szerint zsidó szélsőségesek vallási háborút akarnak kirobbantani, és támadásra készülnek a jeruzsálemi mecsetek tere ellen.

Ahmed Korei, a palesztin tárgyalóküldöttségek rendszeres tagja a Reutersnak kijelentette, hogy Clinton - vasárnap ismertetett - legfrissebb javaslataiban nem vette figyelembe Jasszer Arafat palesztin vezető korábban jelzett fenntartásait. Korei úgy vélte, hogy a jelenlegi elképzelések nem biztosítják a palesztinoknak mindazokat a törvényes jogokat, amelyek megilletik őket.

Hasszán Asfúr, a palesztin tárgyalódelegáció másik vezetője úgy vélekedett, Clinton békeerőfeszítései azért nem vezettek eredményre, mert a közel-keleti rendezésen dolgozó munkacsoportját befolyásolták azok az izraeli álláspontok, amelyeket a palesztinok már korábban elvetettek.

Efraim Szneh helyettes védelmi miniszter ezzel egy időben megerősítette, hogy Izrael elfogadja a javaslatokat, és a tárgyalások folytatásához alapnak tekinti azt. A brit hírügynökségnek nyilatkozva az izraeli kormánytag sajnálatát fejezte ki a palesztin elutasítás miatt, és értésre adta, hogy ez utóbbi tény bátorította a terv izraeli támogatását.

Hétfői közlés szerint vezető izraeli szakértők arra figyelmeztették a kormányzatot, hogy zsidó szélsőségesek jeruzsálemi mecsetek elleni támadásokra készülnek, és vallási háborút igyekeznek kirobbantani. Karmi Guillon, a Sin Bét titkosszolgálat volt főnöke és Asszaf Hefec korábbi rendőrfőnök Ehud Barak kormányfőhöz írt közös levelükben a Templom-hegyen található muzulmán építmények biztonságáért aggódnak.

A Reuters jelentésében idézett más szakértők szerint az utóbbi időben aktívabbá vált a szélsőséges, erőszakos csoportok szervezkedése. A legelvakultabbak állítólag arra készülnek, hogy a szent helyen 3 ezer évvel ezelőtt, illetve időszámításunk szerint 70-ben épített, majd lerombolt templomok romjaira most felépítik a harmadik zsidó templomot. Feltételezések szerint a szélsőséges izraelieket ugyancsak elfogult keresztény csoportok is támogatják anyagilag.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.07.)