Náci háborús bűnös ukrán rendőrök élnek Angliában - állítja egy televíziós csatorna

Az ukrán rendőrség egykori tagjai, akik a második világháború idején az SS kötelékében részt vettek több ezer ukrán és lengyel zsidó lemészárlásában, ma is Angliában élnek - állította egy angol televíziós csatorna. Ezért a háborús bűnökkel foglalkozó parlamenti bizottság összpárti csoportjának elnöke felkérte Jack Straw belügyminisztert, vizsgálja ki az ügyet.

Lord Janner bizottsági elnök lépésére az után került sor, hogy az ITV brit kereskedelmi televízió által vasárnap este bemutatott "Az SS Nagy-Britanniában" című dokumentumfilm feltárta: a második világháború után Nagy-Britanniában letelepedett egykori ukrán rendőrök egyben tagjai voltak a német Waffen SS 14. galíciai hadosztályának, amelyet felelősség terhel több ezer helyi lengyel, ukrán és zsidó lakos szervezett legyilkolásáért.

A történészek által felkutatott új dokumentumok szerint az ukrán rendőrség "Fülemülék" nevű egységét annak idején beolvasztottak az SS galíciai hadosztályába. 1941-ben az ukrán rendőrök részt vettek több ezer zsidó meggyilkolásában Lvovban, 1944 februárjában több mint 800 lengyelt gyilkoltak meg Huta Peinackában, ugyanez év augusztusában egy lengyel falu 44 fegyvertelen lakosát, köztük gyermekeket mészároltak le.

A dokumentumfilm producere a műsor előzetesében elmondta: - A feltárt dokumentumok és a szemtanúk elbeszélése alapján sikerült meggyőző bizonyítékokat szerezni arról, hogy ezen egység tagjai részt vettek borzasztó bűncselekmények elkövetésében. Nem akarjuk azt sugallni, hogy a Nagy-Britanniában élő 1500 egykori tag mind háborús bűnös, de egyesek azok, és ez a tény vizsgálatot követel.

Lord Janner, a brit parlament illetékes összpárti csoportjának vezetője a dokumentumfilm kapcsán a BBC rádiónak adott nyilatkozatában hétfőn elmondta: a második világháború után a hírhedt náci rohamosztag egykori tagjai közül Nagy-Britannia nyolcezer személyt engedett be az országba - egyebek között Ukrajnából - anélkül, hogy tisztázta volna, felelősek-e háborús bűnök elkövetéséért. Ez a dokumentumfilm világosan feltárta, hogy több százan részt vettek ukránok, lengyelek és zsidók legyilkolásában. - Felkértem a brit belügyminisztert, kezdeményezzen egy teljes körű vizsgálatot a film által feltárt tényekről. Ha vannak elégséges bizonyítékok arról, hogy ezek az emberek tagjai voltak a náci rohamosztagnak, és részt vettek tömeggyilkosságokban, nem kerülhetik el a felelősségre vonást - hangsúlyozta Lord Janner.

(MTI)