Belgrádi lapértesülés szerint kedden Hágába utazik Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnök, ahol a Nemzetközi Törvényszék fogházán kívül, különleges körülmények között tölt majd el "bizonyos időt". Elképzelhető, hogy a Nemzetközi Törvényszék vádat emel a volt elnök asszony ellen.

A Vecernje Novosti című lap beszámolója szerint Plavsicsot a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló ENSZ-törvényszék fogházán kívül, e célra elkülönített helységekben helyezik el. Plavsics az első nő, aki bizonyos időt a törvényszék felügyelete alatt tölt majd el - tette hozzá a lap.

A nemzetközi sajtóban az elmúlt időben napvilágot láttak olyan hírek, hogy Plavsics várhatóan Hágába utazik, de nem lehet tudni, hogy vádat is emeltek-e ellene, vagy csak tanúként idézték be.

A Vecernje Novosti szerint Banja Lukában (a boszniai szerbek fővárosában) hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták Plavsics megjelenését a törvényszék előtt.

Florence Hartman, a törvényszék szóvivője a Beta belgrádi hírügynökség érdeklődésére kedden nem kívánta kommentálni a Vecernje Novosti írását.

A belgrádi média úgy véli: amennyiben Plavsicsot letartóztatják, vagy önként feladja magát, elképzelhető, hogy a törvényszék fogházán kívül őrzik majd. A különleges fogva tartást csak a törvényszék elnöke kérheti - ha elfogadja a vádlott vonatkozó kérelmét -, de ebbe a házigazda holland hatóságoknak is bele kell egyezniük, mert további biztonsági kockázatot és felelősséget vállalnak magukra.

A különleges fogva tartás költségeit nem a törvényszék viseli. A népirtás vádjával első fokon 45 év börtönre ítélt Tihomir Blaskics horvát tábornokot kezdetben szintén különleges körülmények között tartották fogva, de később maga kérte, hogy inkább a törvényszék fogházában helyezzék el, amely nagyobb biztonságot nyújt számára.

(MTI)