Izrael csütörtökön megnyitott egy utat a Gázai övezetben, valamint két átkelőhelyet, és várhatóan péntektől újra üzemel a gázai nemzetközi repülőtér is. A Necarim zsidó településhez vezető útról félreálltak az izraeli harckocsik, és eltávolították a közlekedés útjában álló más akadályokat is. Szemtanúk beszámolója szerint a több héten át zárva tartott úton elsőnek palesztin gépkocsik haladtak át.

Miután szerda éjjel az izraeli és a palesztin tárgyalóküldöttség megegyezett a közös izraeli-palesztin járőrözésről, a jelentések szerint a két fél katonái megtették az első közös utat a megbékélés felé, és hosszú hónapok óta először barátságosan elbeszélgettek. A közös járőrözés tíz napon belül megkezdődik.

Hivatalos palesztin források szerint a szerdai megállapodás eredményeképpen újra megnyitottak csütörtökön két átkelőhelyet: az egyik a Ciszjordániát Jordániával összekötő, a Jordán folyón átívelő Allenby-híd, a másik pedig a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő.

Az enyhülés további jeleként a napokban találkozik Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter és Ahmed Korei, a palesztin parlament elnöke. Ezt egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő közölte. Palesztin légiforgalmi illetékesek elmondták, hogy pénteken megnyitják a gázai nemzetközi repülőteret, amelyet január 1-jén, a több mint negyven ember sérülését okozó netánjai merényletet követően zártak be.

Ariel Saron, az izraeli jobboldali ellenzék vezére és miniszterelnök-jelöltje sajnálkozását fejezte ki a libanoni Szabra és Satila palesztin menekülttáboraiban 1982-ben történt vérengzés miatt. Saron annak idején védelmi miniszter volt. A mészárlásért a Kul al-Arab című izraeli újságnak nyilatkozó politikus csak közvetett izraeli felelősséget ismert el, mondván, hogy azt egy arab keresztény milícia hajtotta végre, áldozatai pedig arab muzulmánok voltak. Saron rettenetes tragédiának nevezte az ott történteket.

(MTI)