Kasza József alaptalannak minősítette az Otpor (Ellen-állás) mozgalom vádjait állítólagos gazdasági visszaéléseiről. Az MH-nak nyilatkozó szabadkai polgármester - a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke - a gáncsoskodás mögött szerb és magyar politikai ellenlábasainak szervezkedését véli felfedezni.

- Az utóbbi napokban ön sorozatos támadásoknak van kitéve a Milosevic-rezsim megdöntésében fontos szerepet játszott Otpor szabadkai aktivistái részéről. Többek között azzal vádolják, hogy nagy beruházási összegek kötöttek ki az állítólag az ön tulajdonában levő Magnotron vállalat folyószámláján. Mi lehet e támadások hátterében?

- Ezt én is szeretném tudni! Az Otpor ugyanis teljesen alaptalan dolgokra építi vádjait. A nevezett cég nem az enyém, az égvilágon semmi közöm sincs hozzá. Egyáltalán nincs vállalatom. Az a vád is nevetséges, hogy a medence építésére szánt pénzekhez közöm volt, hiszen ezek nem filléres beruházások, erre bizottságok alakultak, meghirdettük a tervdokumentációt. Nem állítom, hogy nem tudom, mi történt a beruházással, de az ügyhöz semmi közöm. Nem én kezeltem ezeket a pénzeket.

Az Otpor azt is követeli, hogy Kasza József tegyen vagyonnyilatkozatot.

- Egyáltalán nem zárkózom el egy ilyen nyilatkozat elől, ha valaki megmondja, hogy miként kell ezt csinálni. - mondta Krasznai.

Különben a követelés mögött a demokrata pártbeli (DS) Branko Nikolics eddigi szabadkai alpolgármester áll, aki már korábban is áskálódott ellenem, amiért nem kapta meg ismét ezt a tisztséget. Most az Ellenállás fiataljait instruálja, és bujtatja fel ellenem. Ha mindent összeadok, akkor világosan kivehető, hogy politikai ellenfeleim szervezett támadásáról van szó úgy a szerb, mint a magyar ellenlábasok részéről. Hiszen Páll Sándor, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség (VMDK) vezetője - a Magyar Szó szerdai tudósítása szerint - azt hangoztatta, hogy "a magyarok Milosevicse még nem bukott meg", korábban pedig a Vajdasági Magyar Polgári Párt (VMDP) egy vezetője intézett kirohanást ellenem ugyancsak e lap hasábjain. Mindez azután kezdődött, hogy Budapesten az interneten az év magyarjává nyilvánítottak. Ez a reakció erre a kitüntetésre.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.12.29.)