Brüsszelben pénteken bemutatták a sajtó munkatársainak a tavaly augusztusban szerencsétlenül járt Kurszk orosz atom-tengeralattjáró kiemelésére készített nemzetközi tervet. Willem van Eekelen volt holland védelmi miniszter elmondta, hogy a terv megvalósíthatósági tanulmányát csütörtökön bemutatták az Európai Bizottság képviselőinek is.

A Barents-tenger mélyén fekvő tengeralattjáró kiemelése a becslések szerint 70 millió dollárba kerülne. Van Eekelen szerint a 108 méteres mélységben fekvő tengeralattjáró 118 fős legénységéből eddig mindössze néhány tengerész holttestét sikerült felhozni, a Kurszk még 106 holttestet rejt.

A volt holland miniszter és Alekszandr Besszmertnih volt szovjet külügyminiszter vezette brüsszeli központú "Kurszk Alapítvány" kapott engedélyt Moszkvától, hogy megpróbálja kiemelni a tengeralattjárót. A Barents-tengeren tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok miatt a műveletet valószínűleg augusztusban hajtják végre. Az alapítvány most abban reménykedik, hogy az Európai Unión kívül Norvégia, Japán, az Egyesült Államok és Kanada is hozzájárul a költséges terv megvalósításához.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. december 31.)