A palesztin hatóságok szombaton kivégeztek két palesztin férfit, akit Izraellel való együttműködésben találtak bűnösnek. Halálos ítéletüket néhány órával azelőtt hajtották végre, hogy szombat este ismét találkoznak egymással az izraeli és palesztin
tárgyalóküldöttségek, ezúttal Simon Peresz volt izraeli kormányfő és Arafat vezetésével.

Az Arafat elnök által aláírt ítéletet kivégző osztagok hajtották végre a ciszjordániai Nábluszban nyilvánosan, illetve Gázában, az ottani rendőr-főkapitányságon. A palesztin biztonsági bíróságok ítélete szerint mindketten olyan információkkal szolgáltak Izraelnek, amelyek palesztin aktivisták megölésére adtak módot az elmúlt három és fél hónap zavargásai idején. További négy, kollaboránsként bíróság elé állított palesztin ügyében még szombaton ítélkeznek Betlehem városában.

A reggeli kivégzésekkel 363-ra emelkedett a szeptember végén kirobbant palesztin-izraeli összecsapások halálos áldozatainak száma. A nyilvántartott áldozatok közöl 307 volt palesztin, 13 izraeli arab és 43 más izraeli.

Az izraeli és palesztin küldöttségek helyi idő szerint este 7 óra körül ülnek ismét tárgyalóasztalhoz az Izrael és a palesztinok által ellenőrzött Gázai-övezet határán fekvő Erez átkelőponton, miután Arafat beleegyezett, hogy fogadja Pereszt.

A Bill Clinton távozó amerikai elnök békekezdeményezésein alapuló megbeszélésekre azonban továbbra is anélkül kerül sor, hogy
bármelyik fél reményt fűzne a békefolyamatot újraélesztő gyors megállapodáshoz. Clinton a héten maga is elismerte, hogy hivatali idejének január 20-i lejártáig már szinte semmi esély nincs egy végleges békemegállapodás tető alá hozására.

(MTI)