Hétfőn reggel elutazott Salvadorba a miskolci mentők különleges egysége. Az alakulattal tart Mancs is, a híres mentőkutya. A miskolci speciális mentők számításai szerint huszonnégy órán belül a helyszínen lehetnek.

A csoport a Ferihegyi repülőtérről indult, teljes mentőfelszereléssel. Útvonal: Amszterdam, Mexikóváros, Guatemala City. Ez utóbbi város repülőteréről autóbusszal indulnak tovább, mivel a földrengés miatt a San Salvador-i repülőtér nem fogadhat gépeket.

A csoport itthon maradt tagja Csibi Károly elmondta: az Adventista Szeretetszolgálat segítségével tájékozódtak a salvadori helyzetről, és azt a felvilágosítást kapták, hogy a földrengés sújtotta országnak külföldi segítségre is szüksége van a mentéshez. A helyszíni beszámolók alapján hozzávetőleg ezer ember, közöttük remélhetőleg számos túlélő lehet az épülettörmelék alatt.

A mentőegység az úgynevezett könnyűfelszerelést vitte magával, hiszen repülőgépen súlyosabb tárgyakkal nem utazhatnak. Poggyászukban híradókészülékek, alpinista felszerelés, életmentőkészlet van. Az öt főnyi csoport egyik tagja orvos.

Csibi Károly elmondta, hogy a csoport az amszterdami repülőtérről már jelentkezett, és amint megérkeznek a földrengés sújtotta országba, beszámolnak tapasztalataikról. Az utazás és a mentés költségeit egyébként - mint minden más esetben is - a speciális mentőcsoportot működtető miskolci közalapítvány fedezi.

(MTI)

Ajánló:

(A Tudomány rovat cikke)