Szövetmintát kellett venni Clinton bőréből

A távozó amerikai elnököt teljes orvosi kivizsgálásnak vetették alá a Bethesda haditengerészeti kórházban. Clinton orvosai bejelentették, hogy a távozó elnök hátán találtak egy kis sebet, ami elképzelhető, hogy rákos eredetű.

Szövetmintát vettek Bill Clinton amerikai elnök bőréből, miután az esedékes ellenőrző vizsgálaton apró, gyanús elváltozást észleltek az elnök hátán. A Washington melletti kórházban végzett vizsgálat után David Corbett bőrgyógyász közölte, hogy az elváltozás a bőrrák egyik, jelenleg könnyen gyógyítható formája is lehet. A szövetvizsgálat eredményei egy hét múlva lesznek értékelhetőek.

Az elnök egészségére felügyelő orvoscsoport vezetője azt is közölte: az említett elváltozástól és magas koleszterinszintjétől eltekintve Bill Clinton jó egészségben van, de hozzátette: leköszönése után diétáznia kell, többet mozogni és a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszert szednie. Clinton koleszterinszintje feltételezhetően a kevés sport és túl sok karácsonyi finomság miatt emelkedett a normális szint főlé.

A bőrgyógyászok elmondták, hogy Clinton hátán már többször is találtak nap által okozott barna foltokat, de ez az első eset, hogy felmerült a rák veszélye. "Ha be is igazolódik a feltételezés, hogy a seb rákos eredetű, ez a fajta bőrrák nem jelent veszélyt az egész szervezetre" - mondták az orvosok. A későbbiekben a seb ambulánsan is ellátható, Clintonnak nem kell kórházba mennie emiatt.

Clinton a vizsgálatok után közölte: "Magas a koleszterinszintem, és túl sok süteményt ettem az utóbbi időben, de hat hónap műlva újra a régi leszek."

Magyarországon sem a köztársasági elnöknek, sem a miniszterelnöknek nem kötelező részt venni orvosi vizsgálaton a hivatalba lépéskor, vagy a leköszönéskor. A hivatali idejük alatt a Kútvölgyi kórházban kezeltethetik magukat, de kötelező orvosi vizsgálaton nem kell megjelenniük.

[origo]

Ajánló: