A hágai főügyész szerint Milosevics ügyében nincsen helye alkudozásnak

A nemzetközi törvényszék vezetője, Carla del Ponte a jövő héten találkozik Kostunica jugoszláv elnökkel, hogy személyesen is kérje a háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics kiadatását. A ruandai népirtással kapcsolatos háborús bűnösök nagy része már börtönben van - közölte a főügyésznő egy belga lapnak adott interjújában.

Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnöknek Hágában kell a Nemzetközi Törvényszék előtt felelnie háborús bűneiért - mondta Carla del Ponte, a törvényszék főügyésze a belga Le Soirnak adott interjúban.

A volt Jugoszláviában, továbbá az afrikai Ruandában elkövetett háborús bűnök ügyében illetékes Nemzetközi Törvényszék svájci főügyésznője kedden este előadást tart Brüsszelben, jövő kedden pedig Belgrádba látogat, hogy találkozzék Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnökkel, és közölje vele, mit vár tőle a törvényszék.

- Azt fogom mondani neki: ezeket a személyeket (köztük Radovan Karadzsicsot, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnökét, Ratko Mladicsot, a boszniai szerbek hadseregének volt parancsnokát és Szlobodan Milosevicset) vád alá helyezte a Nemzetközi Törvényszék. Íme a vádiratok, íme a letartóztatási parancsok. Kérem, tegye meg a kötelességét. Átadok mindent, még a titkos vádpontokat is. E körözött személyek nagy része Szerbiában keresett menedéket. Kostunica elnöknek megvan a módja, hogy együttműködjön velünk. Ez csupán akarat kérdése.

- Itt nincs helye alkudozásnak. Milosevicset át kell szállítani Hágába, és perének ott kell megkezdődnie. Mindazonáltal a törvényszék alapszabályai lehetővé teszik, hogy tárgyalási napokat tartson hágai székhelyén kívül is. A vád vagy a védelem kérheti a kiszállást Belgrádba egyes meghallgatásokra, de a bíróra tartozik, hogy helyt ad-e a kérésnek. Ez az egyetlen lehetőség.

Del Ponte egyébként értelmesnek és bátornak nevezte Biljana Plavsics, a boszniai Szerb Köztársaság volt alelnöke azon lépését, hogy önként jelentkezett a hágai bíróságon. Reményét fejezte ki, hogy a volt alelnöknő válaszol is majd a bíróság kérdéseire nemcsak saját ügyét illetően, hanem a volt Jugoszláviában elkövetett szörnyűségekre vonatkozóan is. Amennyiben pedig bűnösnek találja a törvényszék, vallomása nyilván enyhítő körülmény lesz majd számára - mondta Del Ponte.

Biljana Plavsicsra először többhetes vagy hónapos kihallgatás vár, hiszen nyomozati anyaga 32 irattartót tölt meg. Ha ez véget ér, szó lehet ideiglenes szabadlábra helyezéséről, de a főügyész úgy véli, hogy mindenkinek az a legjobb, ha rövid időn belül sor kerül pere tárgyalására is.

Előzetes fogva tartásának helyszínét még nem jelölték ki. A háborús bűnökkel vádlottaknak fenntartott börtönbe eddig kizárólag férfiak kerültek, Plavsics asszonyt nem akarják közéjük helyezni. Vagy kapnak egy másik börtönt Hollandiától, vagy az sincs kizárva, hogy valamilyen házi őrizetbe helyezik.

Del Ponte elmondta még, hogy Horvátországgal sem problémamentesek a Nemzetközi Törvényszék kapcsolatai. Több horvát tábornok ügyében folytat eljárást a törvényszék, de a nyomozások lezárásához felvilágosításokra van szüksége. A főügyész kijelentette, hogy ha titkos vádiratot adnak is ki horvát állampolgárok ügyében, a bíróság azokat a horvát kormánynak is tudomására hozza - célzott rá, hogy már közölt is ilyeneket.

A ruandai népirtás esetében jól folyik az eljárás, mondta Del Ponte, rámutatva, hogy Jean Kambanda volt miniszterelnököt már életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, és a népirtás többi felelőse is börtönben várja sorsát.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.14.)