Djukanovics tagadja, hogy maffiózóknak nyújtott volna védelmet

A montenegrói elnök felszólította az olasz pénzügyminisztert, hogy tegye közzé azokat a bizonyítékait, amelyek alapján maffiakapcsolatokkal vádolta meg őt az olasz sajtóban. Az olasz pénzügyminiszter a napokban azt mondta, hogy Djukanovics montenegrói elnök védelmet biztosított a múlt héten elfogott pugliai szervezett alvilág vezetőjének.

A zágrábi magánlátogatáson tartózkodó Milo Djukanovics a keddi horvát napilapokban megjelent nyilatkozatában alaptalannak és romboló célzatúnak minősítette Otaviano del Turco olasz pénzügyminiszternek azokat az állításait, amelyek szerint Podgorica - és személyesen a montenegrói elnök - oltalmat nyújtott volna Francesco Prudentino olasz maffiafőnöknek és cigarettacsempész bandájának. Djukanovics felszólította az olasz pénzügyminisztert, hogy ismertesse bizonyítékait.

Djukanovics szerint világos politikai szándékok húzódhatnak meg az olasz vádak mögött. Úgy magyarázta, hogy a vádaskodással akarják letéríteni Montenegrót a nemzetközi elismeréséhez vezető útról. Az elnök kiemelte, hogy az olaszországi vádaskodás alig különbözik attól a gyakorlattól, amelyet Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök rendszere érvényesített hasonló céllal Podgoricával szemben.

Djukanovics elismerte, hogy Montenegróban is létezik a szervezett bűnözés problémája. Kijelentette azonban, hogy a podgoricai szervek éppen az olasz-montenegrói viszonylatban értek el eddig kétségtelen eredményeket a határokon átnyúló bűnözés megfékezésében.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.11.)