Ismét tárgyalóasztalhoz ültek az izraeliek és a palesztinok

Jeruzsálemben kedden, az elmúlt öt nap alatt harmadszor ült tárgyalóasztalhoz az izraeli és a palesztin küldöttség, hogy áthidalja az ellentéteket azokban a kulcsfontosságú kérdésekben, amelyek rendezése véget vetne a több évtizedes véres viszálynak a Közel-Keleten.

Palesztin részről Száeb Erakat főtárgyaló, Ahmed Korei, a palesztin parlament elnöke, Jasszer Abed Rabbo tájékoztatási miniszter, illetve Mohamed Dahlan ezredes, a Gáza-övezet biztonsági szolgálatának vezetője vesz részt a megbeszélésen. Izraelt Slomo Ben Ami külügyminiszter, Amnon Lipkin-Sahak idegenforgalmi miniszter és Gilad Ser, a kormányhivatal igazgatója képviseli.

Száeb Erakat a megbeszélés előtt közölte: a palesztin küldöttség azt kívánja elérni, hogy ne csak Jeruzsálem végleges státusáról, a zsidó telepekről, illetve a menekült- és a határkérdésről, hanem a zsidó telepesek által elkövetett erőszakcselekményekről is szó legyen a megbeszélésen.

Egy névtelenül nyilatkozó palesztin illetékes közölte az AFP-vel, hogy a megbeszélések célja nem az, hogy a február 6-án esedékes izraeli választások előtt tető alá hozzanak egy megállapodást vagy elvi nyilatkozatot tegyenek. Mint mondta: a megbeszélésen meg akarják határozni azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek, illetve amelyekben nézeteltérések vannak, csökkenteni kívánják továbbá az erőszakot, és fel kívánják újítani az együttműködést biztonsági téren.

Ahmed Korei úgy nyilatkozott: a palesztin delegáció választ vár Izraeltől az amerikai béketervvel kapcsolatos palesztin fenntartásokra.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 16.)