Ellenforradalmi összeesküvésben való részvétel vádjával bíróság elé fognak állítani Kubában két cseh politikust, köztük egy parlamenti képviselőt - jelentette kedden a Kubai Kommunista Párt központi lapja, a Granma.

Ivan Pilip cseh parlamenti képviselőről, volt pénzügyminiszterről és Jan Bubeníkről, a Cseh Demokráciaalapítvány tagjáról, az 1989-es csehszlovákiai "bársonyos forradalom" diákvezetőjéről van szó, akiket a múlt pénteken vettek őrizetbe a karib-tengeri szigetország Ciego de Ávila tartományában, miután találkoztak ott a Castro-ellenes kubai ellenzék helyi képviselőivel.

A Granma keddi írása szerint a cseh politikusok az Egyesült Államokban élő kubai emigránsok megbízásából érkeztek Kubába, hogy kapcsolatot teremtsenek az ottani felforgató, ellenforradalmi elemekkel. A két cseh letartóztatásának formai indoka: turistavízummal érkeztek Kubába, és a turisták jogállásáról szóló helyi törvények tiltják, hogy az ilyen beutazási engedéllyel rendelkező személyek politikai tevékenységet folytassanak Kuba területén.

A cseh külügyminisztérium kedden újabb tiltakozó jegyzéket adott át Prágában a kubai diplomáciai képviselet ügyvivőjének a két cseh állampolgár fogva tartása miatt. Hynek Kmonícek külügyminiszter-helyettes hivatalába kérette David Paulovich kubai ügyvivőt, és erélyesen követelte, hogy a kubai hatóságok haladéktalanul bocsássák szabadon Ivan Pilipet és Jan Bubeníket.

A cseh-kubai kapcsolatok a kelet-európai rendszerváltás után nagyon megromlottak, s a két ország diplomáciai képviseletét évek óta csak ügyvivők vezetik.

(MTI)