Megoszlanak a vélemények Milosevics kiadatásáról

A Szerbiai Demokrata Párt alelnöke, Alekszander Popovics megerősítette Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök korábbi véleményét, miszerint Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Momcsilo Grubacs jugoszláv igazságügyi miniszter ugyanakkor a múlt héten azt mondta: a jugoszláv alkotmány nem tiltja, hogy kiadják Milosevicset.

"Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt nem adják majd ki az őt háborús bűnökkel vádoló hágai Nemzetközi Törvényszéknek" - közölte Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök pártjának egyik vezetője kedden. Alekszander Popovics, a Szerbiai Demokrata Párt alelnöke a Borba című belgrádi lapban közölte: egyetlen jugoszláv állampolgárt sem adnak ki a törvényszéknek, és Milosevics jugoszláv állampolgár, így őt sem.

Popovics előző nap már tudatta: Kostunica nem fogadja majd Carla del Pontét, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszék főügyészét közelgő belgrádi látogatásán. Popovics ezt Del Ponte "alacsony rangjával" indokolta, és politikai intézménynek nevezte a törvényszéket.

A Szerbiai Demokrata Párt alelnöke kedden a jagodinai Palma Plus tévében, a Borbának adott nyilatkozatát megerősítve azt állította: a jugoszláv alkotmány nem teszi lehetővé jugoszláv állampolgárok kiadását semmilyen belgrádi bíróságnak, és a hágai törvényszék léte jogi szempontból kétséges.

Belgrádban a jelek szerint azonban megoszlanak a jogi érvek a hágai kiadatás lehetősége körül. Momcsilo Grubacs jugoszláv igazságügyi miniszter a múlt héten ugyanis közölte: a jugoszláv alkotmány a külföldi országoknak és azok bíróságainak történő kiadást tiltja, a hágai Nemzetközi Törvényszék viszont ENSZ-szerv.

A Beta belgrádi hírügynökség kedden idézte Vojin Dimitrijevics nemzetközi jogi szakértőt, aki úgy vélte, hogy Jugoszláviában nem jogi érvelésekre támaszkodnak. "Felesleges a jogról beszélni, amikor tisztán politikai kérdésről van szó. Itt nem jogilag érvelnek, és többé nem kívánok szőrszálhasogató lenni, titkolni az igazi okokat, vagyis: készen áll-e ez a társadalom arra, hogy szembenézzen a múlttal és elviselje, hogy egyes polgárainak a nemzetközi törvényszék elé kell állniuk" - mondta Dimitrijevics.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 16.)