Nincs előrehaladás az izraeli-palesztin békefolyamatban

Eredménytelenül értek véget Jeruzsálem közelében a keddi izraeli-palesztin tárgyalások. Közben a Gázai övezetben izraeli-palesztin tűzpárbaj volt, majd izraeli katonák palesztin lakónegyedet lőttek.

Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint a felek "komoly és elmélyült tárgyalásokat folytattak", de előrelépés nem történt, az eddigi nézeteltérések megmaradtak. Csupán abban állapodtak meg, hogy folytatják a megbeszéléseket, azok helyét és idejét szerdán határozzák meg. Az izraeli közszolgálati rádió szerint még kedd este lesz egy izraeli-palesztin találkozó biztonsági kérdésekről a Gázai-övezet és Izrael közötti Erez átkelőnél.

A tárgyalásokon részt vevő Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter szerdán Kairóba utazik, hogy a térség helyzetét megvitassa Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel - tudta meg a francia hírügynökség az egyiptomi elnök környezetéből. Palesztin szemtanúk elmondása szerint a Gázai övezet északi részén izraeli harckocsik palesztin lakóépületekre és tanyákra lőttek. A körzetben előzőleg tűzharc folyt izraeli katonák és palesztin fegyveresek között.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy egy Necarim zsidó telep közelében végrehajtott robbantásra válaszul a katonák fegyverüket használták, de tagadta, hogy harckocsikat bevetettek volna.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 16.)