Újabb száz halottat találtak a földrengés súlytotta Salvadorban

A dél-amerikai Salvadort megrázó nagy erejű földrengés áldozatainak száma megközelíti a hatszázat. Három nappal a földmozgás után több mint 4000 embert tartanak nyilván eltűntként. A túlélők utáni kutatást utórengések és földcsuszamlások nehezítik.

Immár csaknem hatszáz halottját találták meg a dél-amerikai Salvadorban pusztító szombati földrengésnek. A salvadori közlemény 594 ismert halálos áldozatról és 1830 sérültről adott számot, továbbá 32 ezer részben vagy egészben lerombolt otthonról.

A túlélők utáni kutatást utórengések sora nehezítette, újabb földcsuszamlásokat okozva, és épületeket ropogtatva. San Salvador külvárosban egy hatalmas földcsuszamlás több mint háromszáz otthont árasztott el sárral. Comasagua településen mintegy 3000, Las Colinasban pedig 1200 embert tartanak nyilván eltűntként. A mentőalakulatoknak a földcsuszamlástól járhatatlanná vált utak miatt egyelőre nem sikerült megközelíteniük a fővárostól délnyugatra fekvő Comasaguát. A mentőcsoportok munkatársai, akik harmadik napja megszakítás nélkül dolgoznak, hétfőn is folytatták a kutatást az esetleges túlélők után.

Francisco Flores elnök közölte, hogy kormánya igyekszik élelmet, takarókat és sátrakat eljuttatni a földönfutóvá váltak ezreihez, és megtisztítani az utakat a rájuk dőlt fáktól, földtől és betemetett járművektől.

A földrengés, amely egész Közép-Amerikát megrázta, Guatemalában hat halálos áldozattal járt. Salvador gazdaságában és közlekedésében is jelentős anyagi károkat okozott a hét végi, Richter-skála szerint 7,6-os erősségű földmozgás.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 15.)