Újabb kétely merült fel Wallenberg halála körül

A Wallenberg-rejtélyt vizsgáló svéd-orosz bizottság megállapította: a több tízezer magyarországi zsidó életének megmentése után szovjet fogságba került svéd diplomata halotti bizonyítványát kiállító moszkvai orvos már négy hónappal a dokumentumon feltüntetett dátum előtt nyugdíjba vonult.

Vlagyimir Vinogradov, a KGB (az egykori szovjet titkosszolgálat) volt ezredese utalt rá az AP-nek adott nyilatkozatában, hogy az ilyen és az ehhez hasonló furcsaságok és ellentmondások miatt aligha lehet még lezártnak, megnyugtatóan tisztázottnak tekinteni az ügyet, a tízévi svéd-orosz vizsgálódás nem lebbentette fel a fátylat minden titokról.

Utalt egy ilyen furcsaságra a bizottság orosz tagjainak hivatalos keddi közleménye is: miközben a svéd-orosz testület orosz archívumokban keresgélt, tapasztalta, hogy bizonyos fontos dokumentumok tisztázatlan körülmények között eltűntek. Raoul Wallenberg zsidók tízezreinek életét mentette meg a második világháború utolsó szakaszában a nácik által megszállt Magyarországon. 1945-ben a megszálló szovjet csapatok elfogták, és a Szovjetunióba hurcolták.

További sorsáról mindmáig bizonytalanok az ismeretek. A hivatalos szovjet verzió úgy hangzott, hogy a svéd diplomata szívrohamban hunyt el a moszkvai Ljubjanka börtönben.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 16.)