Újabb lépésre szánták el magukat a Cseh Televízió szerkesztői. A korábban fellázadt szerkesztők megszállták az intézmény igazgatóságát, és a pénzügyi igazgatót ültették a vezérigazgatói székbe. A szerkesztők szóvivője elmondta, a törvény szerint, ha nincsen a televíziónak vezérigazgatója, akkor a pénzügyi igazgatónak kell irányítania az intézményt.

A Cseh Televízió sztrájkoló alkalmazottai szerda délben megszállták az intézmény igazgatóságát. A Cseh Televízió vezérigazgatójának helyét Ladislav Paluska pénzügyi igazgató foglalta el - közölte Martin Schmarcz, a fellázadt alkalmazottak válságtörzsének szóvivője.

"Abban a helyzetben, amikor a televíziónak nincs igazgatója, és nincs senki, aki bármiféle irattal hitelesen igazolni tudná, hogy megbízták az intézmény vezetésével, a televíziót a törvény szerinti helyettes, a pénzügyi igazgató irányítja" - indokolta meg a sztrájkolók lépését a szóvivő.

Leszögezte: Paluskát Jirí Hodac volt vezérigazgató ugyan meneszteni akarta, de a pénzügyi igazgató mind a mai napig nem kapta meg az erről szóló hivatalos értesítést. A törvény értelmében tehát ő jogosult a televízió ideiglenes vezetésére.

Vera Valterová, a személyzeti és jogi osztály igazgatója, akit Hodac bízott meg az intézmény vezetésével, a történtekre reagálva kijelentette: a rendőrséghez fordult, hogy a hatóságok ürítsék ki a televízió igazgatóságának termeit.

Hodac Paluska helyére Jindrich Beznoskát nevezte ki új pénzügyi igazgatónak, de a sztrájkolók szerint Beznoskának erről nincs semmilyen dokumentuma.

Valterová szintén nem tudott semmiféle hiteles iratot bemutatni a maga megbízatásáról, de a sztrájkolók az ő távozását nem követelik. Bírálják azonban amiatt, hogy nem hajlandó közvetlen párbeszédre a sztrájkolókkal.

A televízió igazgatóságának elfoglalását megelőzően a sztrájkolók és Valterová közvetítők útján hétfőn és kedden három ízben is sikertelen megbeszéléseket folytattak a válsághelyzet megoldásáról. "A helyzet kritikus. Paluska úr eléggé felelős személy ahhoz, hogy elfoglalja a televízió vezetői székét" - mondta Schmarcz, aki szerint a kialakult válságos helyzetben "ez volt az egyetlen járható út".

Paluska haladéktalanul összehívta a televízió igazgatótanácsát - amely egy-két személy kivételével teljes egészében a fellázadt alkalmazottakat támogatja -, hogy megtárgyalják a legfontosabb tennivalókat. Elmondta: a televízió irányítását "csak a legszükségesebb időre vette át", hogy az intézményben fenntartsa a rendet és megvédje a televízió vagyonát.

A rendőrség képviselői a délutáni órákban felkeresték a televíziót, de a Paluskával folytatott rövid beszélgetés után távoztak, és bejelentették, hogy a hatóság nem lát okot a beavatkozásra.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.13.)