Az áram kikapcsolása miatt halt meg egy lélegeztetőgépen lévő beteg Oroszországban

Ismét halálos áldozata van Oroszországban a folytonos áramkimaradásoknak: egy tambovi kórházban áramszünet következtében életét vesztette egy háborús veterán, akit lélegeztetőgéppel tartottak életben. Az áramszolgáltató vállalat kikapcsolta az áramot, így próbálva meg behajtani a tartozásokat. Az orosz törvények azonban tiltják az ilyenfajta szankciók alkalmazását kórházak és más fontos intézmények esetében.

A Moszkvától négyszáz kilométerre délkeletre fekvő Tambov város katonai kórháza hétfő reggel negyven percig nem kapott áramot. Ez idő alatt vesztette életét a 73 éves férfi - legalábbis ez áll az Egyesült Energiarendszer oroszországi árammonopólium közleményében.

A részvénytársaság szerint helyi alvállalata, a Goreletroszety kapcsolta le az áramot a várost tápláló hálózatról, de nem tudhatta, hogy a katonai kórház is rajta van.

Oroszországban gyakoriak az áramkimaradások: az Egyesült Energiarendszer úgy próbálja behajtani a tartozásokat a nemritkán évek óta nem fizető állami vállatoktól, hogy lekapcsolja őket a hálózatról. Az orosz törvények azonban tiltják, hogy az áramszolgáltatók kórházakkal, illetve más fontos intézményekkel szemben alkalmazzák ezt a szankciót.

Oroszországban már korábban is megtörtént, hogy kórházban fekvő betegek látták kárát mindennek, a felelősséget pedig egymásra hárították az áramszolgáltatók - írja az AP.

(MTI)