Eddig 666 halottja van a salvadori földrengésnek

A legfrissebb, keddi adatok szerint Salvadorban 666 ember vesztette életét, és 2538-an sérültek meg a pusztító erejű szombati földrengés következtében. A salvadori rendőrség legújabb összesítése szerint a földmozgásban 45 694 lakóépület rongálódott meg, és 16 454 ház omlott össze.

A veszélyeztetettnek nyilvánított területekről összesen 44 826 embert kellett kitelepíteni. A rendőrség előző, hétfőn közzétett ideiglenes összegzésében 609 halálos áldozatról és 2375 sérültről számolt be. A hét végi természeti katasztrófa nyomán mintegy 20 ezer ember maradt fedél nélkül.

Washington kedden bejelentette: 256 ezer dollár értékű azonnali segélyt indít útnak a közép-amerikai országba. A szállítmányok, köztük elsősegélytáborok felállításához szükséges eszközök eljuttatásáról az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) gondoskodik.

Az Egyesült Államokon kívül az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) 50 ezer, az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) pedig 200 ezer dollárt segítséget ajánlott fel kedden a rászorulóknak. José Luis Trigueros salvadori pénzügyminiszter keddi nyilatkozatában legkevesebb egymilliárd dollárra becsülte a földrengés okozta anyagi kár összegét.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 15.)