Egy időre leállítják a temelíni atomerőművet

A dél-csehországi temelíni atomerőmű első reaktorát szerda éjjeltől február 5-ig leállítják, hogy az erőművet részletesen átvizsgálják és a felmerült gondokat orvosolják. A reaktor turbinájával kapcsolatban felmerült gondokat kell elsősorban megszüntetni.

A leállásra és vizsgálatokra azért kerül sor a tervezettnél korábban, mert a turbinához vezető csőrendszerben a megengedettnél magasabb és intenzívebb rezgéseket észleltek. A hivatalos indoklás szerint a csőrendszer már 1992-ben készen volt, de mivel az atomerőmű építése elhúzódott, a berendezés raktáron hevert. Időközben lejárt a szavatossági ideje is. A szakértők azt állítják, hogy a csövek megerősítésével és másféle rögzítésével a probléma aránylag könnyen megoldható.

"A felmerült probléma nem érinti a reaktor azon részét, amelyben a maghasadás folyik, csupán a segédberendezéseket. Hasonló problémák más európai atomreaktorok beindításánál is felmerültek. Az 1000 megawatt teljesítményű turbina a legnagyobb, amelyet Csehországban valaha is gyártottak" - mondta Miroslav Grégr cseh ipari és kereskedelmi miniszter. "Nem a turbina, hanem a csőrendszer rezgéséről van szó. Ez nem olyan jellegű probléma, hogy veszélyeztesse az atomerőművet" - tette hozzá.

Néhány szakértő szerint a rezgések maguktól is megszűntek volna, miután a reaktor teljesítményét 45-50 százalékra emelték volna. Mintegy 30 százalékos teljesítménynél a rezgések megjelenése valószínűleg természetes, és nem lehet komoly problémának minősíteni - mondta David Kyd, a bécsi Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség munkatársa. Megjegyezte, hogy a múltban hasonló problémák voltak az orosz VVER 440-es típusú reaktoroknál. "A VVER 1000-es reaktornál azonban meglepetésként ért minket a problémák felmerülése" - ismerte be Kyd.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 15.)