Egy új módszerrel már kiszűrhetők a BSE-fertőzött szarvasmarhák

Ausztriában kifejlesztettek egy tesztet, amellyel élő állatok véréből is ki tudják mutatni a szivacsos agysorvadást okozó prionokat. Már csak a klinikai kipróbálás van hátra - írta egy bécsi lap szerdán. Az esetleges fertőzéstől való félelem miatti pánik következtében Ausztriában az utóbbi napokban 70%-kal csökkent a marhahús forgalma.

A Der Standard című bécsi lap szerint a teszt - amelyet a Hämosan elnevezésű, 1988-ban alakult gyógyszeripari cég dolgozott ki - nem a szivacsos agysorvadást, hanem az azt okozó prionokat, egészen pontosan azok koncentrációját mutatja ki a vérben, és ez információt ad a megbetegedés kockázatáról.

Albert Missbichler, a cég ügyvezetője elmondta: a fertőzés nagyjából úgy működik, mint az AIDS esetében: akiben HIV-vírust találnak, még nem feltétlenül beteg, de minél több a vírus a szervezetében, annál nagyobb a megbetegedés veszélye.

Mindesetre a vizsgálati módszer európai szarvasmarhák százezreit menthetné meg a kényszervágástól, és az eddiginél nagyobb biztonságot nyújthatna a fogyasztóknak.

A BSE-t élő állatokon kimutató teszt bevezetéséhez hatalmas anyagi érdek fűződik. A Hämosan több más gyógyszeripari céggel versenyez, és munkájához állami támogatást kap.

Németországban a Boehringer-Ingelheim gyógyszergyár kísérletezik hasonló, szintén közvetett teszttel, és nemrég jelezte, hogy a készítményt a korábbi tervekkel ellentétben nem idén nyáron, hanem várhatóan csak jövőre dobja piacra. A BSE-kockázatot élő állaton kimutató vizsgálat kidolgozásán ezenkívül a svájci Prionics és a Roche, a francia Biorad és a német Evotec cégek dolgoznak, míg a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás az embert megtámadó Creutzfeldt-Jacob kórt kimutató teszt előállításán fáradozik.

Ausztriában a levágott állatokon feldolgozás előtt kötelezően végzett gyorstesztek során eddig nem találtak szivacsos agysorvadást, és a Németországban tesztelt egyetlen gyanús ausztriai állatról is kiderült kedden, hogy egészséges volt. Ausztriában január 1-je óta kötelező a szűrés a vágóhidakon.

Ám a fogyasztók a jelek szerint annak ellenére pánikban vannak, hogy a legtöbb élelmiszer-áruházban már nem csak az osztrák eredet jelzése szerepel a csomagolt húsokon, hanem a szállító gazdaság neve és címe is. Egy nagy élelmiszer-áruház hentese elmondta a Die Pressének, hogy 70 százalékkal csökkent a marhahús forgalma, noha már jócskán leértékelt áron kínálják. Az Ausztriában hagyományosan marhahús és sertéshús keverékéből készülő darált húst még olcsón sem viszik. Néhány gyártó már a részben marhahús felhasználásával készülő hagyományos felvágottakat sem készíti, csak sertéshúst használ. Már a Naschmarkton, Bécs híres ínyencpiacán áruló török kereskedők jó része is átállt a bárány- és a baromfihúsra. A pánik a Gazdasági Kamara szerint oda vezethet, hogy középtávon a hentesek harmada kénytelen lesz bezárni.

(MTI)

Korábban:

(2001.01.17.)