Egyelőre átláthatatlan a kongói helyzet

A Kongói Demokratikus Köztársaságban történt keddi puccskísérlet és az államfő elleni merénylet után szerdán sem tisztázódott egyértelműen, hogy életben van-e még Laurent Kabila elnök s hogy ki jelenleg a hatalom tényleges birtokosa a korábban Zaire-nak nevezett afrikai országban.

A kinshasai kormány részéről az utolsó hivatalos nyilatkozat úgy szólt, hogy Kabila él, Zimbabwéba szállították gyógykezelésre, és felépüléséig fia, Joseph Kabila vezérőrnagy látja el az elnöki teendőket.
A zimbabwei állami hírügynökség, a ZINA viszont azt jelentette, hogy Laurent Kabila belehalt lőtt sebeibe, mire az őt szállító kongói repülőgép megérkezett Hararéba, Zimbabwe fővárosába. A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában rendkívüli állapotot hirdettek ki, és azóta nyugalom van Kinshasában, noha feszült nyugalom.

A ruandai kormány, amelynek hadserege három éve tevékenyen segíti a kinshasai kormány ellen lázadó kongói erőket, szerdán elutasította az egyébként hivatalosan senki által ki nem mondott gyanút, hogy köze lenne a merénylethez. Az afrikai ország északi területeinek nagy részét ellenőrzése alatt tartó Jean Pierre Bemba lázadóvezér, az Uganda által támogatott Kongói Felszabadító Mozgalom vezetője szerint meglepetésként érte őket az elnök megölésének híre.

Az afrikai ország gazdag gyémántlelőhelyeit és más ásványkincseit kiaknázó külföldi vállalatok illetékesei nagy aggodalommal nyilatkoztak szerdán kongói befektetéseik jövőjéről, arról, hogy mennyire tudnak majd együttműködni az ország új vezetőjével, ha bebizonyosodik, hogy Laurent Kabila életét vesztette a testőre által elkövetett merényletben.

Tucatnyi belga ejtőernyőst indítottak útnak szerdán Brüsszelből a Kongói Demokratikus Köztársaságba, a belga nagykövetség védelmének erősítésére. A belga különítmény Gabon fővárosába, Libreville-be megy repülővel, s onnan tovább Kinshasába, ha gépe megkapja a leszállási engedélyt a kongói hatóságoktól. Párizs is jelezte, hogy aggódik a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő mintegy 700 franciáért.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 17.)