Két orosz ellenzéki képviselő nem állt fel az új orosz himnuszra

Két orosz parlamenti képviselő, emberjogi aktivista nem volt hajlandó felállni szerdán az orosz alsóház, a duma idei első ülésének kezdetekor a Szovjetuniótól örökölt himnusz hangjaira.

Szergej Kovaljov és Julij Ribakov egyaránt az ellenzéki Jobboldali Erők Szövetségéhez tartozik. A szovjet himnusz visszatérését - amelynek új szövegét az eredeti szerző, a most 87 éves Szergej Mihalkov írta - nagy többséggel fogadta el az orosz parlament tavaly év végén Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezésére.

"Hat évig voltam börtönben e himnusz hangjai alatt, mert harcoltam a kommunista rezsim és a szovjethatalom ellen" - magyarázta gesztusát az AFP-nek Ribakov. A párt 32 fős frakciójának többi tagja ugyanebből az okból maradt a törvényhozás épületének folyosóin, amikor felcsendült az eredetileg 1943-ban, Sztálin idején elfogadott himnusz. A felsőházban is volt egy képviselő, aki nem állt fel az ünnepi zenére.

A szovjet himnusz visszatérése ellen foglalt állást Borisz Jelcin volt orosz elnök, valamint a liberálisok és az értelmiség nagy többsége. Ezzel szemben a felmérések szerint a lakosság nagy része támogatta a régi nemzeti éneket. A szovjet himnuszt Jelcin 1993-ban Mihail Glinka Hazafias ének című dalával helyettesíttette, de ezt soha nem sikerült elfogadtatnia a kommunista többségű parlamenttel.

(MTI)

Korábban:

(2000. december 30.)