Külföldi szakértőcsoport vizsgálja a Gongadze-gyilkosság bizonyítékait

A szeptemberben eltűnt internetes újságíró ügyében nyomozó ukrán parlamenti vizsgálóbizottság szerdai ülésén úgy döntött: külföldi szakértői vizsgálatra az Európa Tanácsnak adja át az állítólagos elnöki párbeszédeket tartalmazó hangfelvételeket és a Kijev melletti tarascsai erdőben talált holttestből vett mintákat.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének megfigyelő bizottsága keddi párizsi ülésén úgy döntött, hogy független szakértőkkel elvégezteti a vizsgálatot a kérdéses hangkazettán. A bizottság meghallgatta Hanne Severinsen és Renata Wohlwend jelentéstevők beszámolóját, akik múlt heti kijevi látogatásuk nyomán az ukrajnai újságírók elleni szüntelen támadások, megfélemlítések és gyilkosságok miatti aggodalmuknak adtak hangot.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda ellenzéki internetes újság vezetője tavaly szeptember 16-én tűnt el. Novemberben a Kijev közelében lévő tarascsai erdőben találtak egy holttestet, amelynek genetikai sajátosságai a főügyészség által elvégeztetett DNS-vizsgálat szerint 99,6 százalékban azonosak az eltűnt újságíró édesanyjáéval.

Az ukrán közvéleményt amúgy is élénken foglalkoztató ügy új fordulatot vett novemberben, amikor Olekszandr Moroz szocialista pártelnök azzal vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt, hogy egyenesen ő rendelte meg az újságíró "eltávolítását", és ennek bizonyítására közzé tett egy, az elnöki hivatalban titokban készített hangfelvételt.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 11.)