Lelőtték a palesztin rádió és televízió igazgatóját

Szerdán ismeretlenek lelőtték a palesztin rádió és televízió (PBC) igazgatóját. A meggyilkolt Hisam Mekki 1994-től vezette az PBC-t és mivel közel állt Arafathoz, a televízió műsorai mindig a Palesztin Hatóság hivatalos álláspontját tükrözték. Az utóbbi időben viszont a PBC megváltoztatta műsorpolitikáját, emiatt az izraeliek azzal vádolták az intézményt, hogy a szemben álló felek között mesterségesen gerjeszti a feszültséget.

Három álarcos férfi lelőtte szerdán a palesztin rádió és televízió (PBC) igazgatóját a Beach Hotel nevű gázai szálloda előtt.

Az 54 éves Hisam Mekkit több golyó érte és a helyszínen meghalt - közölték palesztin szemtanúk. Palesztin biztonsági források szerint a gyilkosok hangtompítós fegyvereket használtak és profi módon végeztek áldozatukkal. A támadóknak sikerült elmenekülniük a helyszínről.

A Reuters jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy bűncselekmény vagy politikai merénylet áldozata lett Hisam Mekki, és hogy a gyilkosságnak köze van-e a tizenhat hete tartó izraeli-palesztin konfliktushoz.

Az AP értesülése szerint Mekki, aki a palesztin televíziót annak 1994-es létrejötte óta vezette, közel állt Jasszer Arafat elnökhöz, és tagja volt az Arafat vezette Fatah mozgalomnak.

Mekki irányítása alatt a PBC műsoraiban mindig a Palesztin Hatóság hivatalos politikai állásfoglalását tükrözte. Az elmúlt közel négy hónap során azonban megváltozott a televízió műsorszerkezete: elsősorban a palesztin-izraeli viszály véres összetűzéseiről készült képeket mutatott be. Izrael ezért azzal vádolta meg a PBC-t, hogy mesterségesen fokozza a két fél közötti szembenállást.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 17.)