Nagyszabású WC-kiállításra készülnek Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában a lottószelvények árából befolyó pénz sorsáról egy alapítvány gondoskodik (The National Lottery Heritage Fund). Az alapítvány most 1 millió fontot adott egy WC-kiállítás szervezésére, és ez a döntés nem aratott osztatlan sikert a britek körében.

A brit Gladstone cserépmúzeum szerezte meg az alapítványi pénzt "A WC ünneplése" című kiállításra. A rengeteg egyéb kiállításnak is otthont adó stoke-on-trenti múzeum arra akarja emlékeztetni látogatóit, hogy milyen rossz is lehetett a nélkülözhetetlen WC feltalálása előtt. Az alapítványi pénzen kívül az Európai Uniótól is kaptak 350 ezer fontot a kiállítás megrendezésére- írja a BBC.

A nagyszabású WC-mustra, mely augusztustól állandó kiállításként működik, többek között bemutatja majd a rekonstruált viktoriánus korabeli latrinát, sőt, a kiállítás minőségét azzal is emelik, hogy a latrinához érve az eredeti szagokat is érezhetik a látogatók. A kiállításból befolyó pénzt a cserépgyár és -múzeum épületére fordítják.

Az első öblítős WC megalkotása Sir John Harrington nevéhez fűződik, aki keresztanyjának, I. Erzsébet királynének mutatta be az első öblítős WC-t 1594-ben. A modern WC "hivatalos" feltalálója Sir Thomas Crapper, aki 1860-ban mutatta be saját alkotását, bár a múzeum vezetője szerint Crapper nem talált fel semmi olyat, ami korábban ne lett volna, csak jól érvényesítette magát. A kiállítás szervezőinek információi szerint Amerikában akkor már széles körben elterjedt a modern WC, és az amerikaiak hozták be Nagy-Britanniába az első világháború idején.

A kiállítást azért Stoke-on-Trent városában rendezik, mert ezen a környéken több világhírű cserépgyár is működik, ahol WC-csészéket is gyártanak. Az iparág 2500 embernek ad munkalehetőséget.

A helyi parlamenti képviselő először azt hitte, hogy csak viccelnek vele, amikor a kiállításról először beszéltek neki, de később mégis örömmel fogadta a kiállítást, mert szerinte a brit cserépipar javára lesz a WC-kiállítás.

Ajánló:

(rajzos bemutatása a szerkezetnek)