Mától George W. Bush az Egyesült Államok elnöke

Ma iktatják be hivatalába George W. Busht, az Egyesült Államok 43. elnökét, tizenkét évvel azután, hogy az édesapja, George Herbert Walker Bush, a 41. elnök letette a hivatali esküt.

Akár esik, akár fúj, amerikai (keleti parti) idő szerint szombaton délben (közép-európai idő szerint este hat órakor), a Capitolium nyugati teraszán előbb Dick Cheney alelnök, majd George W. Bush teszi le az esküt William H. Rehnquist szövetségi főbíró előtt. Az ünnepélyes beiktatás szervezői minden eshetőségre felkészültek, az időjárás esőt ígér, ha túl hidegre fordulna, beköltöztetnék a Kongresszus épületébe a ceremóniát. Bush az eskütétel utáni rövid, 10-12 perces beszédében egész Amerikához szól majd, azt ígéri, igyekszik felülemelkedni a megosztottságon, s azoknak a reményeit is próbálja beváltani, akik nem rá szavaztak a vitatott tavalyi választáson.

Az ünnepélyes ceremóniára készenlétben áll a titkosszolgálat 2800 ügynöke, a washingtoni rendőrség 3600 rendőrtisztje, s még a szomszédos szövetségi államoktól is kértek kölcsön 1400 rendfenntartót. Mára több mint 700 ezer embert várnak az amerikai fővárosba, nagy közlekedési fennakadásokra lehet számítani. Az eskütételre, majd a beiktatási felvonulásra érkezőket 16 ellenőrzőponton szigorúan átvizsgálják, ellenőrzik a táskákat. Legalább tíz csoport kért tüntetési engedélyt, kilenc helyszínen gyülekeznek majd a felvonulás útvonala mellett.

Már csütörtökön megkezdődtek az ország-világra szóló beiktatási ünnepségek, amelyekre a Bush család 155 tagja érkezett Washingtonba. A Lincoln-emlékműnél tartott, rockkoncerttel és tűzijátékkal zárult nyitóünnepségen Cheney mutatta be a texasi kormányzót, aki - kampányának üzenete szerint - "egyesíteni és nem megosztani" akarja Amerikát. A jövendő kabinet prominens tagjai mellett az ünnepségen megjelent a vitatott floridai szavazatszámlálást irányító, s Bush ottani győzelmét kihirdető Katherine Harris. A jövendő elnök az emelvényen együtt táncolt az est latin sztárjával, Ricky Martinnal.

Péntekre virradóra mondta el televíziós búcsúbeszédét Bill Clinton. A ma délben távozó demokrata elnök köszönetet mondott Al Gore alelnöknek, kormányzatának, s az egész amerikai népnek az eltelt nyolc esztendőért, majd bizalmat kért republikánus utódjának. A leköszönő elnök jogos büszkeséggel összegezte két hivatali idejének eredményeit, s hangsúlyozta, kitűnő erőben és állapotban adja át az országot. Busht óvta attól, hogy hátat fordítson a világnak, arra intette, hogy bánjon felelősen a költségvetési többlettel, s kérte, tartsa tiszteletben a sokszínű ország közös értékeit.

Bill és Hillary Clinton ma délelőtt kávéra várja George és Laura Busht a Fehér Házba, s együtt indulnak el a Capitoliumra, a beiktatási ceremóniára. Clintonékat az elnöki eskütétel után helikopter viszi házukba a New York állambeli Chappaquába. A szűkebb Bush család a beiktatásig a Fehér Házzal szemben található Blair House-ban rendezkedett be, szombaton a Bush-dinasztia újra birtokba veszi az elnöki rezidencia jól ismert lakosztályait.

Tegnap bemutatkozott Washingtonban az új First Lady. Az irodalmi érdeklődésű, könyvtárosi végzettségű Laura Bush amerikai írók tiszteletére adott fogadást. Az NBC Today című reggeli műsorának adott interjújában az új elnök felesége maga is igyekezett hozzájárulni az ellentábor aggodalmainak eloszlatásához, amikor határozottan kiállt az abortusztörvények fenntartása mellett. Erre tett egyébként ígéretet kongresszusi meghallgatásán a jövendő Bush-kormány legélesebben bírált, szélsőségesen konzervatív és meggyőződéses abortuszellenes tagja, John Ashcroft is.

George és Laura Bush azt ígéri, személyesen táncolnak majd valamennyi washingtoni beiktatási bálon. Mára virradóra tartották az új korszak legdivatosabb beköszöntő rendezvényét, a texasiak "szmokingos-csizmás" bálját. Megállapodás született pénteken Bill Clinton távozó amerikai elnök és a Lewinsky-ügyben vizsgálatot folytatott független ügyészi hivatal között. Az egyezség értelmében Clinton elismeri, hogy tudatosan félrevezette a közvéleményt, az ügyész pedig nem emel vádat a (szombattól ex)elnök ellen.

A Fehér Házban közzétett nyilatkozatában Bill Clinton elismerte, hogy "nem a teljes" igazságot mondta el a Paula Jones-perben három évvel ezelőtt, eskü alatt tett vallomásában. Robert Ray független ügyész befejezettnek nyilvánította a Lewinsky-ügyet és ejtette a Clinton újbóli vád alá helyezésére vonatkozó terveket. A megállapodás része az is, hogy Bill Clinton Arkansas államban, ahol korábban kormányzó volt, öt évig nem folytathat ügyvédi joggyakorlatot és köteles megfizetni a tetemes összegű, 25 ezer dolláros büntetést.

(Népszava)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2001. január 19.)