Ausztráliában is az engedély nélkül kiemelt szervek visszaadását fontolgatják

Ausztráliában is hozzátartozói engedély nélkül eltávolított szervek ezrei sorakoznak a patológiák polcain. Több pert is indítottak az ügyben. A szervek visszaadását nehezíti, hogy nagy részüket nem regisztrálták megfelelően.

Az ausztrál egészségügyi tisztviselők bejelentették, több mint 10 ezer emberi szervet tárolnak a helyi kórházak. A szervek többségét, akár Angliában, itt is a hozzátartozók beleegyezése nélkül emelték ki az elhunytakból.

A botrány a földrésznyi ország három államát (Új-Dél-Wales, Queensland, Victoria) érinti - jelentette a The Australian című lap.Több más ausztrál államban már tíz éve léteznek szervkiemelésekkel kapcsolatos irányelvek, melyek országos szintű bevezetését tervezik.

A szervek visszaadását nehezíti, hogy sok helyütt nem regisztrálták megfelelően a kiemelt testrészeket.

Tavaly, amikor Angliában kirobbant a szervbotrány, az ausztrál kormány lépéseket tett, hogy megbizonyosodjanak arról, vajon Ausztráliában kikérik-e a hozzátartozók engedélyét szervkiemelésekkor.

Új-Dél-Wales állam egészségügyi irodájának a vezetője a The Australiannak úgy nyilatkozott, az emberek elvárják, hogy informálják őket a testrészek kiemeléséröl. Az egészségügyi tisztviselő, Andrew Wilson több kórházat és egyetemet ellenőrzött ez ügyben.

Hat ausztrál család a melbourne-i Királyi Gyermekkórház beperlését fontolgatja - írja a The Australian. A családok elhunyt gyermekeinek többnyire az agyát és a szívét távolították el.

Wilson szerint a szerveltávolításokkal kapcsolatos botrány "egy újabb példa arra, hogy az orvosi gyakorlat nem veszi figyelembe a társadalmi elvárásokat".

Nagy-Britanniában tavaly robbant ki a "szerv-botrány". Előbb az derült ki, hogy elhunyt gyernekek szerveit vették ki a szülők beleegyezése nélkül. Idén januárban azonban még súlyosabb dologra derült fény: az angliai Alder Hey gyermekkórházban élő gyermekek szerveit vették ki, majd később azokat gyógyszergyáraknak adták el.

[origo]

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2001. január 31.)