Harmadik napja tartottak csütörtökön az összetűzések Kosovska Mitrovicán az albán tüntetők és a nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) katonái között. Az észak-koszovói városban kedden kezdődtek az összecsapások albán tüntetők és a KFOR francia katonái között az albánok lakta déli városrészben.

Az albánok amiatt tüntettek, mert az előző napok szerb-albán villongásaiban két albán meghalt és több megsebesült, a KFOR pedig nem tudta elfogni a tetteseket. Csütörtökön délután közel félezer albán tűzött össze ismét a nagy erőkkel felvonuló - szerdán német és olasz katonákkal megerősített - francia békefenntartókkal. Kora délután a szerb és az albánvárosrészt összekötő hidaknál az albánok kövekkel kezdték dobálni a katonákat, akik válaszul könnygázgránátokat vetettek be.

Összecsapások voltak az Adria szálló előtt is. Albán források "néhány" sérült tüntetőről és "legalább egy" sebesült katonáról számoltak be. Nemzetközi szervezetek mitrovicai képviselői csütörtök délután közölték, hogy a tüntetők száma egyre növekszik.

Az immár harmadik napja tartó összecsapásokban eddig összesen mintegy 70 albán tüntető és három tucat békefenntartó sebesült meg. Egy súlyos állapotban lévő katonát a szkopjei katonai kórházba szállítottak. Az Ibar folyótól északra lévő városrészben ma már szinte csak szerbek, délre pedig csak albánok laknak.

Kosovska Mitrovica a koszovói etnikai megosztottság jelképévé vált a KFOR megérkezése óta eltelt másfél év óta.

(MTI)

Korábban:

(2001. január 30.)