Valószínűleg pokolgépes merényletsorozatot hiúsított meg a brit rendőrség

Valószínűleg pokolgépes merényletek sorozatát hiúsította meg csütörtökön a brit rendőrség egy rajtaütéses akcióban London nyugati részén. A Scotland Yard terroristaellenes egysége a nyugat-londoni Ealing negyed egyik lakóházát szállta meg egy gondosan előkészített rajtaütésben.

Öt személyt robbantásra való szövetkezés gyanújával őrizetbe vettek, és nagy mennyiségű pokolgép, főként csőbomba gyártásához használt szerkezetet és robbanóanyagot foglaltak le. A
fegyveres akcióban senki nem sérült meg, a rendőrség a rajtaütés előtt kiürítette a környező otthonok lakóit.

A Scotland Yard szóvivője a letartóztatások kapcsán közölte, hogy úgy gondolják, hogy az akcióval a rendőrség pokolgépes merényletek sorozatát hiúsította meg Londonban. Az illetékes nem erősítette meg azt a médiaértesülést, miszerint az őrizetbe vettek egyike ír nemzetiségű, és a rendőrség fellépése az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szakadárjai által tavaly elkövetett három londoni pokolgépes merénylettel van összefüggésben.

Az IRA szakadárjai, a Valódi IRA és az IRA Folytonosság nevű csoportok múlt év nyarán a londoni Hammersmith hídon robbantottak pokolgépet, és az Ealing negyeden áthaladó vasúti fővonalon helyeztek el csőbombás robbanószerkezetet. Ősszel a brit hírszerzés, az MI6 székháza ellen intéztek rakétatámadást. Az északír biztonsági szolgálatok már akkor arra figyelmeztették a londoni rendőrséget, hogy az északír békefolyamatot ellenző IRA-szakadárok megvetették lábukat a brit fővárosban, és további merényleteket készítenek elő London életének szétzilálására, a terror légkörének felélesztésére.

(MTI)