Százezrek otthon, tízezrek fedél nélkül, milliók járványveszélyben - a földrengés pusztításának még nincs vége. Összedőlt kórházak, megsemmisült gyógyszerraktárak, túlterhelt nemzetközi segítők - a szenvedés folytatódik Indiában. A költségek jóval meghaladják a 3 milliárd dollárt.

Az ezrek életét kioltó földrengés után egy héttel a segélyszervezetek emberei a járványveszély elhárításán dolgoznak. Tífusz-, vérhas- és kolerajárvány kitörésétől tartanak - írja a BBC.

Gudzsarát államban 300 ezer ember maradt otthon nélkül. Tízezrek töltötték az elmúlt hetet fedél, friss víz, rendes élelem és alapfokú orvosi ellátás nélkül. A segélyszervezetek munkásai félnek, hogy a friss víz hiánya komoly bajokhoz vezethet. Tömeges hasmenést és légzőszervi megbetegedéseket is jósolnak.

A romok alatt kutatók szerint már nincs arra remény, hogy újabb túlélőkre bukkanjanak. A hivatalos vizsgálatok szerint az áldozatok száma eléri a 30 ezret, de az összedőlt épületek alatt még ezrek holtteste hever. A halottak lassan oszlásnak indulnak, alkalmas táptalajként különböző baktériumok számára.

A helyzetet rontja, hogy az egészségügyi szolgálatok is komoly károkat szenvedtek. Kórházak dőltek romba, orvosi műszerek, gyógyszerek, kötszerek semmisültek meg, sok orvos is meghalt. A nemzetközi segítségből felállított tábori kórházak túlterheltek.


A katasztrófa anyagi vonzata

Csütörtökön új adó kivetéséről döntött az indiai kormány. Az adó 2 százalékkal ró nagyobb terhet mindenkire, aki 60 ezer rúpiánál (1300 dollár) többet keres. Majdnem 300 millió dolláros plusz bevételre számítanak ebből, de ez csak a töredékét fogja fedezni a katasztrófa rövid távú költségeinek. Hasonlóan 2 százalékos extra adót vetnek ki a vállalatokra is.

A kormány a hét elején bejelentette, 1,5 milliárd dolláros segélyért folyamodott a Világbankhoz és az Ázsiai Befektetési Bankhoz. Korábbi számítások szerint a költségek elérik majd a 3 milliárd dollárt, de ebben még nincs benne az otthonok és az üzletek újjáépítése - jelentette a BBC.

Az Európa Tanács, a korábban beígért 2,8 millió dolláros segélyt további 9,8 millió dollárral toldotta meg. Kína 600 ezer dollárt küld - írja a CNN.


"Földrengésdiplomácia"

A CNN jelentette, hogy Muszarraf tábornok, Pakisztán vezetője találkozóra hívta indiai kollégáját, Atal Behari Vadzspajít. Muszarraf hatalomra jutása óta (1999) ez lesz az első találkozó a két államfő között. Az indiai vezető optimistán nyilatkozott a találkozóról.
Pakisztáni oldalról is remélik, hogy megoldást fognak találni a két ország között fennálló vitás kérdésekben.

Pakisztán korábban egy repülőgép-rakománnyi szőnyeget küldött segélyként a földrengés sújtotta területre, és további segítséget is ígért.


A rengés ereje

Megoszlanak a vélemények a földrengés mértékét illetően. Egyesült államokbeli szakértők újabb vizsgálataik alapján a Richter-skálán 7,9 helyett 7,7-es fokozatúra teszik a földmozgások erejét. Dr. J. G. Negi neves indiai geofizikus szerint viszont 8,1-es fokozatot is elértek a mozgások.

[origo]

Ajánló:

angolul

Korábban:

(2001. január 31.)