A milosevicsi vezetés tavalyi leváltásában nagy érdemeket szerzett Otpor szerbiai mozgalom nem hagy fel tevékenységével, és ragaszkodik a radikális társadalmi reformok megkezdéséhez. A magát népmozgalomnak nevező Otpor (Ellenállás) aktivistái erről hétfői belgrádi sajtóértekezletükön beszéltek.

A mozgalom gyökeresen megváltozott körülmények között előző nap tartotta második kongresszusát: távozott a hatalomból az Otpor fő ellenfelének számító Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök nevével fémjelzett belgrádi vezetés, és demokratikus jugoszláv és szerb kormány alakult. Sztanko Lazsendics aktivista a sajtóértekezleten a mozgalom fennmaradásának okát magyarázva hangsúlyozta: nem hagynak fel tevékenységükkel, hanem a korábban Milosevics rendszere ellen kisugárzott negatív energia helyett megkísérlik a mozgalomban rejlő pozitív energiát jó dolgokra fordítani.

Az Otpor a továbbiakban a radikális társadalmi reformok megkezdéséhez fog ragaszkodni. - Ennek az országnak még sokáig szüksége lesz e formájában az Otpor népmozgalomra, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg Szlobodan Milosevics rendszere, bár lehet, hogy ilyen kisugárzás után nevet változtat - mondta egy másik aktivista, Nenad Konstantinovic a B92 belgrádi rádióban.

Az Otpor vasárnap bejelentette politikai mozgalommá történő átalakulásának szándékát. Lazsendics hétfőn azonban cáfolta, hogy politikai párttá válnának. A mozgalom polgárok egyesülete marad, bár belső felépítését újjászervezik. Megváltozott az Otpor jelképe: az ökölbe szorított kézfej helyét egy építőipari állvány és erőgép veszi át, amelyek mellett - mint mondják - fel kell építeniük az új országot.

Az Otpor hétfőn többek között bejelentette, hogy a fiatalok elvándorlásának megállítására ösztöndíjalapot hoz létre, a belügyi tárcával együttműködve pedig ismeretterjesztő füzeteket osztogat majd a polgároknak a rendőrséggel szembeni jogairól. Ez utóbbiakat, illetve azok hiányát az Otpor jól ismerte: gyakorta előállított tagjai a milosevicsi érában 42 ezer órát töltöttek a rendőrségen.

(MTI)

Ajánló:

legfrissebb hírei