Komolyabb incidens nélkül, meglehetősen alacsony részvétel mellett telt el az izraeli miniszterelnök-választás délelőttje. A palesztinok körében nagy a nyugtalanság, mivel úgy gondolják, hogy Saron győzelme csapás lenne a békefolyamatra. A palesztin kormány egyik minisztere viszont megerősítette, hogy ők továbbra is készek tárgyalni és megegyezni akár Saronnal is.

Mind Ehud Barak ügyvezető kormányfő, mind a győztesnek tűnő Ariel Saron leadta már szavazatát. Barak kijelentette: bízik abban, hogy a választópolgárok az utolsó pillanatban őt segítik győzelemre.

"Még csak nem is gondolunk arra, hogy Saron is nyerhet" - fogalmazott Barak. Szavai szerint emberek tízezrei, akik eddig elégedetlenek voltak vele, sőt dühösek voltak rá, most felmérték, milyen alternatívával számolhatnak, és az utolsó pillanatban átállnak az ő oldalára. Barak kampánystábja is azt erősítette meg, hogy az elmúlt órákban Ariel Saron előnyének jelentős csökkenése figyelhető meg.

Saron szavazata leadásakor leszögezte: Jeruzsálem jövője a választások eredményétől függ. Amennyiben ő győz, Jeruzsálem izraeli fennhatóság alatt marad. Ez a választás döntés Jeruzsálem egységéről, a (zsidó) állam jövőjéről - erősítette meg a jobboldal jelöltje. Úgy vélekedett: az embereknek azért kell őrá szavazniuk, hogy Jeruzsálem örökre és osztatlanul Izrael fővárosa maradjon.

Nabíl Saat, az izraeliekkel tárgyaló palesztin küldöttség egyik vezetője más palesztin tisztségviselőkkel együtt kijelentette: nagy a nyugtalanság a palesztinok körében Saron várható győzelme miatt, mert az súlyos csapás lenne a térség békéjére nézve. Saat, a palesztin kormány nemzetközi együttműködési minisztere ugyanakkor megerősítette, hogy kész tárgyalni és megállapodni Saronnal.

Délig egyébként a szavazásra jogosultaknak csak 23,5 százaléka járult az urnákhoz. (Mint a Reuters megjegyzi, az 1999. májusi általános választásokon 28,9 százalék adta le voksát ennyi idő alatt.) Az egyetlen említésre méltó incidens az volt, hogy álarcosok - valószínűleg izraeli arabok - egy időre megszállták Taibe izraeli arab város főútvonalát az ország középső részén, és kővel dobálták meg az arra haladó izraeli gépkocsikat.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2001.02.06.)