Új polgármestere van csütörtöktől a vajdasági Szabadkának, miután a helyi közgyűlés Ispánovics Istvánt, a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségi tagját választotta meg e tisztségre. A polgármesteri tisztséget eddig Kasza József pártelnök töltötte be.

A vezetőváltást az tette szükségessé, hogy Kasza József az idén januárban megalakult új szerb kormányban megkapta az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztséget. A közgyűlés meggyőző szavazattöbséggel, az összesen 67 városi tanácsnok közül 61 érvényes szavazatával választotta meg Ispánovics Istvánt.

A tavaly szeptemberi szerbiai helyhatósági választások eredményeként a szabadkai közgyűlésben a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülés, amelynek a VMSZ is tagja, elsöprő szavazattöbbséget élvez. A DOS-on belüli előzetes megállapodás értelmében a polgármester-jelölt személyére a legtöbb helyhatósági képviselővel rendelkező VMSZ tehetett javaslatot.

A szövetség a városi tanácsnoki helyek csaknem felét (33 mandátum) birtokolja. Kasza József tizenkét évig töltötte be a szabadkai polgármesteri tisztséget, ami egyedülálló a jugoszláviai városvezetők között. A szabadkai rádió internetes híradása szerint Kasza József köszönetet mondott a képviselő-testületnek és a polgároknak az eddigi támogatásért, és azért, hogy az igencsak viharos időkben a várost sikerült megőrizni a nagyobb megrázkódtatásoktól. Az eddigi polgármesternek köszönetet mondtak a városvezetés más tagjai, Bela Tonkovics alpolgármester pedig úgy vélte Kasza Józsefről, hogy a háborús időkben is a béke polgármestere volt.

Ispánovics István szabadkai ügyvéd, a VMSZ elnökségi tagja, és a párt színeiben a szerb parlament képviselője. Tagja a szintén tavaly ősszel megválasztott vajdasági tartományi parlamentnek is.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 19.)