A 47 éves Jirí Balvínt választották meg hat jelölt közül a Cseh Televízió ideiglenes elnökének. Az új elnök a korábban a televíziósok tiltakozása miatt lemondott Jirí Hodac embereinek eltávolítását ígéri a televízióból. Kijelentette, megpróbálja semmisnek nyilvánítani a több mint harminc szerkesztőt érintő elbocsátásokat.

Titkos szavazással megválasztották a Cseh Televízió (CT) ideiglenes igazgatóját. Jirí Balvínt a képviselőház 197 jelen lévő tagja közül 102-en támogatták. A hat jelölt közül nyertes Balvín a kilencvenes évek közepén kulturális műsorok gyártásvezetőjeként dolgozott a cseh tévénél.

A pályázók között volt Vera Valterová, a televíziószemélyzeti és jogi osztályának vezetője, aki a televíziót Jirí Hodac korábban kinevezett vezérigazgató megbízásából eddig irányította, valamint Jana Bobosíková, a hírszerkesztőség igazgatója is. Mindketten elfogadhatatlanok voltak a fellázadt tévések számára. Valterovát négyen, Bobosíkovát kilencen támogatták a szavazáskor.

A képviselőház a voksolás előtt tudomásul vette Hodac lemondását. Hodac egészségügyi okokra hivatkozott visszalépésekor, ám döntését a televíziós dolgozók sztrájkja kényszerítette ki. A tiltakozók úgy tartották, Hodac kinevezése politikai alku eredménye volt. A december közepén kirobbant tiltakozás társadalmi válságot okozott, nagyszabású szimpátiatüntetések kísérték.

Hodac végül távoztával a képviselőház feloszlatta a tévés kuratóriumot, és új törvényt fogadott el a közszolgálati televízióról. Az új kuratórium és igazgató megválasztásáig a tévétanács feladatait ideiglenesen a képviselőház látja el.

A 47 éves Balvín a jelöltek keddi meghallgatásán kijelentette, hogy az ideiglenes igazgatónak stabilizálnia kell majd helyzetet, és az intézmény létét is meg kell védenie. Elutasította a közszolgálati televízió magánosítását. Kijelentette, megválasztása esetén távoznia kell mind a Hodac-féle, mind a korábbi felsőbb vezetőknek is. Megpróbálja semmisnek nyilvánítani a Hodacék által több mint harminc szerkesztőnek adott felmondást és visszavonni a volt vezetés által benyújtott rendőrségi feljelentéseket is - közölte.

Az ideiglenes igazgató mintegy fél évig fogja irányítani a cseh televíziót. Az új vezérigazgatót már az új törvény szerint felálló kuratórium választja meg.

A tiltakozó tévések bejelentették, hogy azonnal tárgyalni kívánnak az ideiglenes igazgatóval a helyzet rendezéséről. A sztrájkolók azt is el akarják érni, hogy haladéktalanul távozzon a televízióból Valterová, Bobosíková, valamint Jindrich Beznoska gazdasági igazgató. Rendezni kívánják a januári bérek kérdését is, ugyanis Valterová januárra nem fizette ki a sztrájkolók bérét, s bejelentette, hogy ezt az ügyet az ideiglenes igazgató hatáskörébe utalja. Valterová csak azoknak fizetett bért, akik írásban jelezték, hogy nem vesznek részt a tiltakozásban. Nem hivatalos információk szerint a 2500 prágai tévéalkalmazott mintegy 80-85 százaléka vett részt a sztrájkban.

Václav Klaus, a képviselőház elnöke az igazgatóválasztás után kijelentette, reméli, hogy ezzel véget ér a televízióban kialakult "abszurd és érthetetlen" helyzet, és a tévések befejezik sztrájkjukat.

(MTI)