Tojással dobálták meg a francia miniszterelnököt

Tojászáport zúdítottak Lionel Jospinre a marhaválság miatt elkeseredett tenyésztők, amikor a kormányfő csütörtökön látogatást tett a párizsi mezőgazdasági kiállítás egyik csarnokában. A támadás után a kormányfő leült tárgyalni a tenyésztőkkel.

A nem túl szívélyes fogadtatást a kormányfő nyugodtan tűrte, jól szabott öltönyén nem hagyott nyomot a marhatenyésztők udvariatlan üdvözlete, a tojásgránátokat a miniszterelnököt kísérők öltözéke bánta.

A szokatlan kezdet után később oldottabb hangnemben, sajt és bor fogyasztása közben folytatódott az ismerkedés. A kormányfő ígéretet tett a gazdálkodóknak, hogy ha a marhahúsválsággal kapcsolatban jövő hétre kitűzött brüsszeli uniós egyeztetésen nem sikerül közösségi támogatást szerezni a tenyésztők kiesett jövedelmének pótlására, a francia kormány "magára vállalja a felelősséget". Ennek konkrét módjáról - tekintettel arra, hogy az uniós előírások tiltják a közvetlen kormánytámogatást - a miniszterelnök nem mondott közelebbit.

Jospin afelől is megnyugtatta beszélgetőpartnereit, hogy Párizs nem kívánja ölbe tett kézzel nézni, ahogy a német tenyésztők mélyen leszorított árú marhahússal árasztják el a francia piacot. A francia gazdák azt vetik német kollégáik szemére, hogy fittyet hánynak a 30 hónaposnál idősebb marhák levágásáról hozott uniós döntésnek, s ezzel kihasználják a francia termelők hátrányos helyzetét. Jospin, mint ígérte, személyesen Gerhard Schröder német kancellárnak fog levelet írni a francia mezőgazdászok által szóvá tett ügyben.

(MTI)