Nem következett be lényegi áttörés az egykori Jugoszlávia utódállamai között a volt délszláv állami vagyon felosztásának kérdésében a pénteken Ljubljanában befejeződött újabb tárgyalási fordulón sem.

Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és a jelenlegi Jugoszlávia képviselői szerdán kezdték meg újabb egyezkedésüket a brit Sir Arthur Watts közvetítésével, aki - az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint - elmondta: a mostani fordulóban történt ugyan előrelépés a bázeli bankban elhelyezett aranykészlet, illetve az egykori Jugoszlávia külképviseletein archivált dokumentumok ügyében, de nem tudtak dűlőre jutni a végleges örökösödési szerződés megkötésében.

A brit közvetítő mindamellett úgy látja, hogy az érintett felek valóban egyezséget kívánnak kötni. A tárgyalások várhatóan tavasszal Brüsszelben folytatódnak.

A jugoszláv állami vagyon sorsáról a tárgyalásokat decemberben ugyancsak a belga fővárosban újították fel kétéves szünet után. A kényszerű kihagyás oka az volt, hogy az azóta már megbukott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök rendszere saját magát tartotta az állami javak egyedüli törvényes örökösének.

(MTI)

Ajánló: