Hiába a nemzetközi tiltakozás, a tálib hatóságok lerombolják az Afganisztánban található összes szobrot és műemléket. A tálib vezetés által pusztulásra ítélt buddhista és hindu szobrok felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Az Afganisztán nagy részét uralmuk alatt tartó tálibok elutasítják a nemzetközi tiltakozást, amit az országban található szobrok lerombolására irányuló rendelet váltott ki - írja a BBC. Mohamed Omár mullah, a tálibok vezetője hétfőn adta ki a rendeletet, miszerint a szobrok sértik az iszlámot, ezért el kell pusztítani őket. Az iszlám előírásai szerint a figurális ábrázolás istenkáromlásnak számít. Némely mullah (az iszlám vallásban járatos ember) - tévesen - úgy vélekedik, hogy a buddhisták bálványimádók, tehát szobraik bálványok. A rendelet ellen számos, történelmi, kulturális és vallási csoport emelte fel a szavát a világ minden tájáról.

A világ legnagyobb Buddhája, 55 méter
magas, az i. sz. 3. században készült
"Mindaz, amit elpusztítunk, csak kő" - mondja Omár mullah. Csakhogy e kövek felbecsülhetetlen értékű Buddha-szobrok és hindu emlékművek. Az iszlám IX. századi elterjedése előtt a területen virágzott a buddhizmus. Figyelemre méltó, hogy az évezredes iszlám uralom dacára a szobrok nagy részét napjainkig békén hagyták. A híres bamijáni Buddha-szobrok egyikének fejét már a város elfoglalásakor, 1998-ban lerobbantották. A másik szobor a világ legnagyobb álló Buddhája.

Az UNESCO felkérte a tálib hatóságokat, hogy óvják meg a művészeti kincseket. Japán és Srí Lanka-i buddhista szövetségek is tiltakoztak az akció ellen.

A tálibokat azonban ez nem hatja meg. A hivatalos rádió bejelentette, hogy az Információs és Kulturális Minisztérium és a vallási rendőrség le fogja rombolni a szobrokat. A tálib kormány két hete még tagadta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint több mint egy tucat nem iszlám műtárgyat, felbecsülhetetlen értékű Buddha-szobrokkal együtt, pusztítottak el a kabuli nemzeti múzeumban.